Lovci učestvovalu u defileu povodom Dana Republike FOTO

Lovci i predstavnici Lovačkog saveza Republike Srpske učestvovali su danas u svečanom defileu povodom 9. januara Dana Republike Srpske.

Defile sačinjen od 22 člana saveza je predvodio predsjednik Lovačkog saveza Savo Minić.

– Velika je čast i zadvoljstvo predstavljati lovce i Lovački savez Republike Srpske na ovom svečanom defileu povodom 9. januara Dana Republike Srpske – rekao je predsjednik saveza Savo Minić.

Ovom svečanom šetnjom zajedničkim snagama i sa dostojanstvom pokazali da smo dostigli demokratsku zrelost, te da ponosno zauzmemo svoje mjesto i kolektivno uveličamo ovogodišnju proslavu Dana Republike, dodao je Minić.

Dan Republike Srpske obilježen je danas u Banjaluci svečanim defileom na Trgu Krajine, a predsjednik Srpske Milorad Dodik je poručio da niko ne može da zabrani Republici Srpskoj da proslavalja dan kada je nastala.

Počasni defile su činili pripadnici policijske agencije Republike Srpske, ali i drugih službi koje su u funkciji očuvanja bezbjednosti Srpske, a ukupno je bilo oko 1.800 učesnika.

Tu su bili i veterani, kao i predstavnici civilnih organizacija, fakulteta, studenti koji su proneli veliku zastavu Republike Srpske, sportisti i drugi.

U defileu nije učestvovao Treći pešadijski puk oružanih snaga BiH.

Dodik je rekao da se se okupili u čast 9. januara i Republike Srpske koja pokazuje sposobnost i da zaslužuje republiku, kao i da je 9. januara srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju, oličenu u borbi za slobodu, upravo stovorivši Republiku Srpsku.

U ime države Srbije prisustvovali su potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, generalani sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pored državnog vrha Srpske, prisustvovao je i predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov.

Dodik je svima čestitao Dan Republike Srpske, nakon čega je solistkinja Biljana Kerkez otpevala himne Republike Srpske i Srbije.
Tokom dana održana je i svečana akademija u sportskoj dvorani Borik i svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Proslavi prisustvuju i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Republika Srpska slavi 26. rođendan, a ulice Banjaluke su ukrašene zastavicama Republike Srpske i Srbije.

Svečanom defileu prisustvovao je veliki broj građana koji se sa zastavicama okupio duž Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

U Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupšini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije. Takođe, nakon što pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Be the first to comment

Leave a Reply