Одржан Јесењи сајам у Бањалуци: Сав потенцијал изложен на штандовима

Пише: Душан Репија

Опрема за лов и риболов, ловачки трофеји, гурмански специјалитети само су дио широке лепезе производа које на „Јесењем сајму 2017“ у Бањалуци представља више од 200 излагача.

На овој традиционалној манифестацији, која је одржана у Бањалуци од 16. до 19. новембра, посјетиоци су имали прилику да обиђу 130 штандова на којима се представљају излагачи из области лова, риболова, екологије, спорта, туризма, угоститељства, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Посебну ноту сајму дао је Ловачки савез РС и први пут све ловне регије – унско-санска, мотајичко-лијевчанска, мркоњићка, бањалучка, добојско-модричка регија, регија Семберија, регија Бирач, сарајевско-романијска регија и регија стара Херцеговина, као и ловачка удружења „Змијање“ Бањалука, „Узломац“ Котор Варош, „Фазан“ Челинац, „Поткозарје“ Пискавица ЛУ, изложили су штандове, показали трофеје, али и потенцијале својих ловишта.

 

– Имамо 77 спортско-рекреационих ловишта, 16 привредних и шест посебних ловишта. На више од 120 штандова били су излагачи који су уско везани за лов – рекао је предсједник ЛС РС Саво Минић и нагласио да је унапређење ловства један од приоритета савеза.

Он је истакао и да је циљ оживљавање комерцијалног лова, као и примјена CITES конвенције. На сајму су се трофејима изловљеним у херцеговачким ловиштима представили и ловци из регије старе Херцеговине.

– Наша ловишта су богата срнама, вуковима, медвједима и то је оно што смо показали широј јавности на нашем штанду – истакао је члан Ловачког удружења из Рогатице Младен Мирковић.

Гости ЛС РС били су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, помоћник министра Горан Зубић, као и предсједник Уставног суда РС Џерард Селман, те велики број помоћника министара, директора полиције РС, секретара министарства, начелника општина и градова, директора јавних и приватних предузећа… Штанд ЛС РС био је један од најактивнијих и најпосјећенијих, а вршилац дужности секретара Живојин Лазић одржао је низ састанака са представницима регија, удружења, али и ловаца понаособ, те био иницијатор многих састанака који су одржани током трајања сајма. Иако је неколико дана радио и по двадесетак часова дневно, потрудио се да све протекне у најбољем реду, да се гости осјећају као код куће, а пролазници, поготово они најмлађи пожеле да постану дио једне од најбројнијих организација у Српској.

– Урадили смо све што смо планирали, одржали низ састанака, састали су се чланови свих комисија које ће убудуће имати много већу улогу него до сада. Када свако ради свој посао на најбољи начин, не морамо да стрепимо да ће нешто кренути како не треба, а тако је било вај пут. Захвалио бих свим регијама, ловачким удружењима и ловцима који су самостално изложили штандове, као и свим цијењеним гостима на великој подршци. Видимо се сљедеће године, надам се у још већем друштву – закључио је Лазић.

Дамски клуб

Саво Минић је истакао да је Ловачки савез РС донио приједлог статута о оснивању дамског клуба у Српској.

– На првој Скупштини савеза, за два и по мјесеца, биће усвојен статут и тражимо куму која ће дати име овом клубу. Од сљедеће године наших 88 дама у Ловачком савезу имаће свој клуб – рекао је Минић.

 

Сарадња са риболовцима

У оквиру сајма одржана је и састанак са представницима Спортско-риболовног савеза РС са којима је потписан споразум о сарадњи. Прва заједничка акција биће хајка ловаца на корморане, приче које пријете да униште рибљи фонд у нашим ријекама. Колико су ове птице узеле маха најбоље говори чињеница да не презају више ни од рибара који пецају уз ријеку, а према ријечима очевидаца залазе и под мостове. Један од закључака састанка је сарадња између рибочувара и ловочувара, па ће убудуће рибочувари имати обавезу да пријаве криволов и обрнуто.

 

Be the first to comment

Leave a Reply