Ловно стрељаштво у Грчкој: ОСВЈЕДОЧЕНИ ПРИЈАТЕЉИ И ОДЛИЧНИ СТРИЈЕЛЦИ

Друштвене мреже попут Фејсбука могу имати и своје позитивне стране. Из личног искуства могу рећи да сам, путем ове мреже, стекао доста пријатеља ловаца. Учећи грчки језик, дошао сам и у контакт са ловцима из нама братске и предивне земље – Грчке. Током боравка у Грчкој, искористио сам прилику да се боље упознам са мојим фејсбук пријатељима и ловством у овој земљи.

На самом почетку боравка у Грчкој, имао сам прилику да посјетим Стрељачки клуб Пиреј – Αθλητικός Σκοπευτικος Σύλλογος Πειραιά из Атине. Стрелиште клуба се налази на неколико километара од центра града у прелијепом Схисту парку. Предсједник клуба је Николаос Кулакис. Он са својим пунцем Димитрисом, супругом и ћерком изузетно успјешно управља овим клубом и стрелиштем.

Са домаћинима Николаос Кулакисом и Димитрис Богјакисом у просторијама Стрељачког клуба Пиреј – Атина

– Клуб је основан 2015. године и тренутно броји више од 220 чланова. Сви чланови нису ловци. У нашим редовима имамо доста рекреативаца, али и врхунских спортиста. На стрелишту такође могу да гађају сви који су заинтересовани за овај спорт, а не само чланови клуба. Ипак, највише гађају ловци. Имамо ловце приправнике који овдје стичу основна знања у руковању ловачким оружјем и настојимо да им у рутину усадимо безбједно руковање оружјем. Такође, велики број искусних ловаца долази на стрелиште изван сезоне лова. На тај начин они одржавају своју стрељачку кондицију, истиче Кулакис.

Интересантно је да Николас није ни ловац ни стријелац. Он је машински инжењер и води рачуна о стању цјелокупног стрелиште. Правила Стрељачког савеза Грчке су јасна и строга. Самим тим, све мора бити перфектно и без застоја. Наравно, не смије бити никаквих импровизација. Све се ради са циљем да на такмичењима сви стријелци морају имати подједнаке услове.

– У почетку смо имали само двије машине за избацивање летећих мета. Данас имамо 16 и  настојимо да из дана у дан побољшамо стање стрелишта. На стрелишту имамо два штанда. Први штанд користимо за американ трап и компакт спортинг дисциплине, док се на другом штанду такмичари надмећу у скиту и спортингу. Такође, имамо и штанд за гађање из малокалибарског и ваздушног оружја, истиче Кулакис.

Стрељаштво је веома популаран спорт у Грчкој. Николас каже да сваким даном имају све више чланова и надамо се да је вријеме економске кризе, које је јако и негативно утицало на све поре живота, коначно прошло. Он се нада и предвиђа да долазе још бољи дани за стрељаштво.

Средина јануара је вријеме када почиње нова такмичарска сезона. По програму првог овогодишњег надметања гађало се у двије дисциплине: спортинг и компакт спортинг у конкуренцији сениора и ветерана. Побједник у дисциплини компакт спортинг, која се бодује за Лигу Грчке, био је Илиас Куцојанис.

У разговору са Илијас Куцојанисом

– Гађам више од 20 година. Данас смо гађали у дисциплини компакт спорт, у којој мете опонашају кретање, односно лет појединих врста дивљачи. Ова дисциплина је изузетно добра за ловце, јер могу вјежбати своје стрељачке способности, а подржава је наша Стрељачка федерација Грчке. Могли сте видјети различите летове и трајекторије „глинених голубова“ попут: бијега зеца, лета патки, пољске коке, дивљег голуба итд. Гађали смо “глинене голубове“ стандардне и мини величине, наводи Илијас.

Према његовим ријечима данашње такмичење се бодује за Регионалну лигу централне и јужне Грчке. Ово је прво регионално такмичење од укупно шест колико их има. Такође, у Грчкој имају и Национални куп који се одржава у марту.

На питање да нам нешто више каже о његовој стрељачкој каријери, Куцојанис каже следеће: – Моје прво гађање је било у дисциплини Трап 2002. године. То је било у једној малој области у централној Грчкој. Приликом тог гађања многи су препознали мој таленат, а такође сам и ја заволио гађање ,,глинених голубова,, . Наставио сам са такмичењима, а Компакт дисциплину сам први пут гађао 2007. године. Од 2014. године редовни сам учесник Националног купа. Успјеси су се низали и 2015. године био сам пети на такмичењу, а прошле године сам био другопласирани. Ове године такмичићу се за Национални тим Грчке.

– Мој данашњи резултат није био нарочито добар. Ујутро је било лијепо вријеме и у првој серији сам остварио резултат 25 од 25 голубова. Када сам прешао на други круг гађања, схватио сам колико је хладно и изгубио сам неколико мета. Међутим, за све такмичаре то је био подједнак проблем. Мој данашњи резултат био је 66 погођених од 75 мета. Ово није висок резултат за овај ниво такмичења, али је лоше вријеме са вјетром утицало на данашње резултате код свих такмичара. Наиме, јутро је било без вјетра и топло, а у другом кругу дошло је до промјене временских прилика, те су такмичари морали да мијењају тактику гађања. Успио сам отклонити неке грешке у гађању, али то није било довољно за бољи резултат. Ипак, на крају сам успио побиједити на овом такмичењу, истиче Илијас.

Он даље наставља и каже да је данас гађао са пушком која је у власништву његовог пријатеља. – Ја живим у централној Грчкој, али радим у Атини. Пошто нисам понио пушку, гађао сам са пушком од мог пријатеља Јоргоса Василиакиса који је првак Грчке у гађању летећих мета, али који из оправданих разлога није учествовао на данашњем такмичењу. Ово је први пут да сам ову пушку држао у рукама и гађао са њом, тако да је и то је утицало на постизање бољег резултата. Иначе, данас сам гађао из пушке Бровинг Гранд При, закључио је вицешампион Грчке.

Поред жирија и судија који су се старали да све прође у најбољем реду, сваком такмичењу овог нивоа присуствује и делегат Стрељачког савеза Грчке. На овом такмичењу савез је заступао Николаос Фемелис.

– Ово је прво овогодишње такмичење у јужној Грчкој, а свако такмичење одобрава Стрељачки Савез. То је кровна организација која се брине о свему и ради на повећању броја такмичарских дисциплина. Свако стрелиште мора добити употребну дозволу од стране Савеза, било да се ради о регионалном или Националном такмичењу, каже Фемелис.

Он истиче да је што се тиче данашњег такмичења све је протекло у најбољем реду, било у техничком или у организационом смислу. Такође, такмичари су били дисциплиновани и имали смо једну фер-плеј борбу. Жао нам је што није било више такмичара. По

што је веома хладно и сезона лова је још у току, на данашњем такмичењу је учествовало мањи број такмичара.

– Број дисциплина, које данас у Грчкој гађамо, повећава се из године у годину, као и број такмичара, наглашава Николаос Фемелис који је иначе и међународни судија, те суди сва значајнија такмичења на интернационалном нивоу.

Након додијеле награда и признања сви присутни почашћени су ручком са традиционалним јелима која је припремила домаћица стрелишта. На крају само могу рећи да су Грци веома љубазни и гостопримиви, а лично сам стекао нова, као и учврстио “стара“ пријатељства стечена путем друштвених мрежа.

Марко Павловић

Be the first to comment

Leave a Reply