Минић: Утврђено присуство вируса афричке куге у Бијељини

БАЊАЛУКА – ЈУ Ветеринарски институт „Др Васо Бутозан“ је, на основу пријава са подручја Бијељине, извршио узорковање угинулих свиња и утврдио присуство вируса афричке куге, рекао је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.

Вирус је идентификован у селу Драгаљевац Средњи  у Бијељини.

“ Оно што желим обавијестити да нема мјеста паници јер сам већ сам чуо неке шпекулације у медијима на то да је афричка куга увезена и тако даље. Желим да то демантујем јер се ради о породичном домаћинству два старија лица која већ дуги низ година имају те животиње у дворишту и не ради се о било каквом увозу свиња“ рекао је Минић.

Минић је истакао да је рађен мониторинг на пристусво афричке куге, заједно са Ловачким савезом Републике Српске, и да је у неколико наврата вршен острел узорковања тих животиња што значи да је то могло да буде и путем дивљих свиња или путем непосредног контакта на зараженим подручјима.

Нема мјеста паници јер је 2019. године кренуо први мониторинг и успостављен је један јасно утврђен ходограм како и на какав начин се реагује.

Министар наводи да ће се обезбједити мјесто на коме ће се извршити нешкодљиво уклањање ових остатака након еутаназије.

“ Подручје у кругу од три километра се сматра зараженим подручјем, а подручје у кругу од 10 километара се сматра угроженим подручјем. Ми имамо тачно прецизиран план који предвиђа како се ради на овим подручјима“ рекао је Минић.


Be the first to comment

Leave a Reply