ПОЗИВ НА ОПРЕЗ – Вирус афричке куге свиња присутан у ловиштима

Иако се на основу седмичних извјештаја о резултатима анализираних узорака одстријељених дивљих свиња у ловиштима Републике Српске, стиче утисак да је вирус афричке куге свиња заобишао популације дивљих свиња, ипак званични подаци добијени од стране Ветеринарског института Др Васо Бутозан указују да је вирус афричке куге неспорно присутан и у популацијама ове дивљачи широм Републике Српске.

Наиме, на до сада неколико стотина анализираних узорака, вирус је потврђен код 10 јединки дивљих свиња, и то на територији општина Приједор, Градишка, Модрича, Брчко, Добој и Шамац.

Оно што се посебно наглашава, јесте чињеница да је задњи позитиван узорак евидентиран у току мјесеца октобра, и то на територији општине Модрича. Према мишљењу ветеринарске струке, мјеста за опуштање нема, јер изнесени подаци указују да је вирус присутан  у популацији, те је само питање у којем обиму ће се појавити међу јединкама дивљих свиња. Да ли спорадично, као до сада, или са много већим посљедицама.

У складу са наведеним, Ловачки савез Републике Српске апелују на кориснике ловишта, да и даље врше узорковање свих одстријељених јединки дивљих свиња, а како би био осигуран континуирани мониторинг здравственог стања ове врсте дивљачи.

Такође, Савез тражи да се и даље проводе прописане биосигурносне мјере, а како би се спријечило ширење афричке куге свиња, и тиме обезбиједио опстанак дивљих свиња у ловиштима, али и допринијело заштити свињогојства. Савез ће у будућности и даље активно учествовати у раду свих републичких тијела задужених за спровођење активности на спречавању ширења афричке куге свиња.



Be the first to comment

Leave a Reply