Бијељинa: Oдржано савјетовање о мјерама за спречавање ширења африче куге у попуацији дивљих свиња

БИЈЕЉИНА – У Републици Српској до сада су потврђена четири случаја афричке куге код дивљих свиња, један у Шамцу и три случаја у ловиштима у Градишци, рекао је вечерас Владимир Булатовић из ресора за ветеринарство Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

„Наше анализе указују на то да је, као посљедица поплава у мају, потенцијално могло доћи до миграције популације дивљих свиња и да је на тај начин вирус унесен“, рекао је Булатовић новинарима у Бијељини, гдје је Ловачки савез Републике Српске одржао прво савјетовање о мјерама за спречавање ширења африче куге у попуацији дивљих свиња.

Он је навео да се афричка куга свиња појавила у Републици Српској први пут, а у Европи се појављује у посљедњој деценији.

„Мјесец дана имамо појаву африке куге свиња и савјетовање је прилика да укажемо на значај и задатке ловаца на бризи о популацији дивљих свиња у својим ловиштима, гдје од 2019. године спроводимо пасивни и активни надзор и имамо добру сарадњу са Ловачким савезом“, истакао је Булатовић.

Према његовим ријечима, то значи да је свака одстијељена дивља свиња била достављена на анализу у Ветеринарски институт „Др Васо Бутозан“ и до јуна ове године није било потврде болести у Републици Српској и БиХ.

„Од појаве болести морамо подизати свијест власника животиња и корисника ловишта од којих се захтијева да се понашају одговорно, достављају узорке сваке одстријељене дивље свиње, а ако примијете угинулу двиљу свињу да најкасније у року два сата обавијесте надлежног ветеринарског или шумарског инспектора који ће по процедури организовати достављање узорака на анализу“, навео је Булатовић.

И Дарко Деспотовић из Ветеринарског института каже да је афричка куга свиња у Републику Српску највјероватније дошла са дивљим свињама и истиче да је у спречавању његог ширења акценат на биосигурносним мјерама и одговорном понашању свих.

„Велики је прилив узорака и лабораторија за дијагностику ради у двије смјене, у року од 24 часа од узорковања стиже налаз, што је империсиван резултат. Дајемо све од себе да се свињарство у Републици Српској спаси“, рекао је Деспотовић.

Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић рекао је новинарима да су на савјетовању били представници свих 10 ловачких удружења регије Семберија и Мајевица која има 2.800 ловаца, као и удружења „Фазан“ из Брчког.

„Од 2019. године радимо мониторинг у ловиштима на афричку кугу свиња, радили смо мониторинг код лисице и направили смо помак да бјеснила више нема, надам се да ћемо и у овом послу бити успјешни јер су посљедице и штета велике за ловни туризам“, рекао је Лазић.

Он је истакао да ловци имају комплетну опрему и пратиће мјере на терену да се спријечи даље ширење афричке куге, а позвао је и шумаре, риболовце и све љубитеље природе да им се придруже како би се стало у крај овој пошасти.

Лазић је навео да у Семберији и Мајевици дивља свиња нема своје станиште, него су то животиње у пролазу које долазе из сусједне Србије и Хрватске, а у потрази за храном у току ноћи могу да пређу и до 100 километара.

Према његовим ријечима, у бијељинској регији нарочито се обраћа пажња на дио ловишта у планинском дијелу и подручју према Брчком, гдје дивље свиње имају станишта.

Ловачки савез Републике Српске је прво савјетовање о мјерама за спречавање ширења африе куге у попуацији дивљих свиња одржао у Бијељини, а услијдиће савјетовања и у другим регијама у Српској.  

Be the first to comment

Leave a Reply