Sarajevsko-romanijska regija: Lovci obilježili krsnu slavu

Lovci Sarajevsko-romanijske regije proslavili su svoju krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice u narodu poznatu kao Mala Gospojina. Kako to već tradicija nalaže, dvadeset prvog septembra u sali hotela Beograd u Istočnoj Ilidži okupilo se oko 150 lovaca iz sedam lovačkih udruženja Regije.

Protojerej stavrofor Čedo Đureinović obavio je vjerski obred sječenja slavskog kolača kako to nalaže pravilo Srpske Pravoslavne Crkve i običaji našeg naroda. Nakon toga, održao je govor u kojem je pozdravio sve lovce i lovkinje Regije i njihove goste. Svima je zaželio da u lovačkim aktivnostima imaju pomoć od Boga i Bogorodice, da divljač love po božjim i zemaljskim zakonima, te da još dugo godina proslavljaju svoju krsnu slavu i zaštitnicu u zdravlju, sreći i veselju.

Svojim prisustvom slavu su uveličali načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić sa svojim saradnicima.

Čestitavši Krsnu slavu, Marinko Božović je istakao da Opština ima veoma razvijene veze sa lovcima i izrazio nadu da će se i u budućnosti lovstvo još brže razvijati, a posebno lovni turizam od čega imaju korist ne samo lovci i lovačka udruženja, već i građani i drugi privredni subjekti na teritoriji Opštine.

Sekretar LSRS Živojin Lazić pozdravio je prisutne u ime predsjednika Saveza Sava Minića i u svoje lično ime. On je istakao da je Sarajevsko-romanijska regija jedna od perjanica Saveza, te je predsjedniku Savjeta regije Stevanu Draškoviću uručio plaketu.

Takođe, za svu pruženu pomoć u razvoju lovstva u proteklom periodu Savjet Regije je dodjelio zahvalnicu Lovačkom savezu Republike Srpske na čelu sa Savom Minićem, koja je uručena Laziću.

Predsjednik Savjeta Regije Stevan Drašković u pozdravnom govoru istakao je između ostalog dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske, zahvalivši se na 400.000 KM uloženih u lovišta naše Republike koja su realizovana ove godine. Takođe, najavio je nova ulaganja od strane Vlade, a sve u cilju poboljšanja uslova prevashodno za zaštitu divljači. Na kraju, pohvalio je rad stručne službe LSRS koja besprijekorno obavlja svoj posao na čelu sa sekretarom Živojinom Lazićem.

I ove godine, kao i prethodnih godina, uručene su značke zaslužan lovac, kao i zahvalnice pojedincima, institucijama i kolektivima koji su protekle godine dali doprinos i pružili pomoć lovačkim udruženjima Regije.

Ovo je bila prilika da se lovci upoznaju, neki od njih da obnove i učvrste prijateljstva, druže, razmjene iskustva iz oblasti lova i lovstva, kao i da planiraju buduće aktivnosti.

Lovci su se uz muziku i pjesmu u prelijepom ambijentu družili do kasno u noć.

 

Be the first to comment

Leave a Reply