Живојин Лазић: Све више ловаца из иностранства жели да лови код нас

У разговору за „Семберија инфо“, секретар Ловачког савеза Републике Српске, Живојин Лазић указао је на бројне пројекте који су у оквирима савеза реализовани у 2022. години и још неколико планираних за ову годину.

Ловачки савез Републике Српске окупља више од 25.000 ловаца распоређених у више од стотину ловачких удружења. Претходних година су плански улагали у ловну инфраструктуру (хранилишта за дивљач, ловачке домове, чеке/осматрачнице, систем надзора дивљачи и ловокрадица…) како би имали што боље услове за обављање својих задатака. Као резултат доброг газдовања ловиштима, јавио се велики интерес ловаца из иностранства, првенствено Аустрије и Њемачке да дођу и лове у Републици Српској.

– У току је завршна фаза инсталисања информационог система нашег Ловачког савеза. Овај систем смо развили у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, а када се у њега унесу сви подаци, имаћемо на једном мјесту, обједињене податке о сваком ловцу, о сваком ловачком удружењу и стању дивљачи у ловиштима. Овај систем нема ни један ловачки савез у окружењу, а ми смо га направили са јасним циљем. Наиме, дуго се разматра прича о ловном туризму, док истовремено имамо много упита из иностранства у том погледу. Недавно смо имали захтјев једне телевизије из Словеније да сними неколико емисија на тему ловства у Српској. Тако да приводимо крају изградњу комплетног система који ће подржати развој ловног туризма, а преко њега и развој сваког појединачног ловачког удружења нашег савеза“, рекао је за ,,Семберија инфо’’ Живојин Лазић, појашњавајући да ће заинтересовани за ловни туризам преко информационог система у најкраћем року добити информацију о томе гдје и шта могу ловити, под којим условима, ко је контакт на терену и све остале потребне податке.
 
Поред информационог система, ловцима у Републици Српској ће велико олакшање донијети још један пројекат Ловачког савеза Републике Српске. Наиме, штете које дивљач прави учесницима у саобраћају представљају питање које је у претходном периоду задавало много проблема ловачким удружењима. Стотине хиљада марака су падале на терет удружења, а посредно и Ловачког савеза Републике Српске. Како би ријешили и овај проблем Ловачки савез је крајем прошле године закључио уговоре о осигурању ловаца, ловних објеката и штета у саобраћају са ,,Дунав’’ осигурањем доо Бањалука чиме ће у 2023. години ловачка удружења бити поштеђена бриге око исплате штета насталих у саобраћају а у којима је учествовала дивљач.
– Ради се о великом и капиталном пројекту. Овим чином смо скинули са ловачких удружења велики терет и омогућили им да лакше обављају своју главну задаћу“, рекао је за „Семберија инфо“ секретар Ловачког савеза Републике Српске.
​ 
У циљу развоја и унапређења ловства, Ловачки савез Републике Српске баштини блиску сарадњу са научним установама, са Шумарским факултетима из Бањалуке и Београда, Ветеринарским институтом „Васо Бутозан“ из Бањалуке, пољопривредним факултетима…
– Поносни смо на сарадњу са научним радницима из ових институција. Наша сарадња на заштити и унапређењу ловства донијела је обострану корист: њима нове податке са терена и нова сазнања у теорији а нама конкретне мјере које наши ловци предузимају како би повећали број и квалитет дивљачи у Републици Српској. Примјера ради, климатске промјене којима свједочимо јако утичу на дивље животиње, на њихов развој и опстанак. Свједоци смо да није ни јесен кад је била, да није ни прољеће кад је било. Све се мијења, па се и циклуси репродукције дивљачи мијењају. Тако да у сарадњи са научницима и ми прилагођавамо своје правилнике стању на терену како бисмо и у оваквим новим околностима сачували нашу дивљач“, истакао је Живојин Лазић.




 
Још један велики пројекат Ловачког савеза биће реализован током 2023. године. Наиме, у сарадњи са Техничким ремонтом ,,Братунац’’ и ловачким удружењима биће извршен преглед и сервисирање ловачког наоружања сваког ловца члана Ловачког савеза Републике Српске. На овај корак су се одлучили како би спријечили случајеве повређивања због неисправног наоружања, што је раније био чест случај, али и како би осигурали да сви ловци имају исправно и безбједно ловачко наоружање. Према плану, до маја 2023. године завршиће се преглед и сервисирање ловачких пушака који имају олучену цијев, јер тада почиње сезона лова на високу дивљач. Пушке које се користе за одстријел ниске дивљачи биће сервисиране до јесени ове године, односно до почетка сезоне лова на ову врсту дивљачи.

Одлична сарадња Ловачког савеза РС и Компаније „ТРБ“

Већ неколико година траје сарадња Ловачког савеза Републике Српске и Техничког ремонта ,,Братунац’’ (ТРБ). Ове године, из фабрике Деспота и Вихора стигло је пет поклона за младе ловце. Ради се о ловачким пушкама које су уручене петорици ловаца са подручја цијеле Републике Српске. У просторијама Ловачког савеза Републике Српске своје поклоне су преузели Бојан Саиловић из Обудовца и Павле Вајић из Црквине, док је Мићић Милена своју ловачку пушку преузела на ловачкој вечери коју је 29. јануара организовало ЛУ „Партизан“ из Доње Трнове. Двије преостале пушке, биће преузете када млади ловци положе ловачки испит.

Семберске новинеСемберија инфо

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply