Ловци „Игришта“ из Власенице приредили забаву за 400 људи

Начелник-општине-Власеница Мирослав Краљевић са гостима ловачке вечери

Репрезентативни хотел „М“ у Власеници  био је дупке пун у суботу 24. фебруара, на  ловачкој забави коју је организовало овдашње ЛУ „Игришта“. Буквално,  домаћини су се нашли на „слатким мукама“, обзиром на велико интересовање које је владало код многих ловаца и њихових пријатеља  да буду дио ове традиционалне манифестације. Био је ово, уистину, за многе породични догађај, јер међу 400 окупљених, поред  чланова ЛУ „Игришта“, ловачкој забави присуствовале су и читаве ловачке породице, па чак и фамилије, које су у једној несвакидашњој атмосфери манифестовали сву љепоту дружења и доброг расположења.

Предсједник ЛУ „Игришта“ Марко Тодоровић, заједно са својим првим сарадником, секретаром Млађеном Голићем, љубазно је дочекивао све госте и званице, међу којима су и колеге ловци из сусједних ловачких удружења регије Бирач, затим из Хан Пијеска, те  из ЛУ „Семберија“ у Бијељини.

Ловачкој вечери присуствовали су и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић,  посланик у  Парламенту БиХ др Лазар Продановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Обрен Марковић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, те други пријатељи и гости власеничких ловаца.

-Већ шесту годину заредом наше удружење приређује ловачку забаву како би на овај начин крунисали успјешну ловну сезону – казује Тодоровић, посебно срећан што је ова манифестација израсла у истинску ловачку светковину.   

Поред дружења, у оваквим приликама,  ловци размијењују искуства, сабирају резултате остварене у протеклој ловној сезони, али се и договарају  о наредним активностима.

-ЛУ „Игришта“ је израсло у једну озбиљну ловачку организацију. Имамо јасно дефинисане активности, које су, у првом плану, усмјерене на заштиту и узгој дивљачи, те изградњу објеката у ловишту, дакле све оно што је потребно за успјешно функционисање ловачког удружења у складу са ловно-привредном основом и годишњим планом  газдовања нашим ловиштем – истиче Тодоровић.

Секретар ЛУ „Игришта“ Млађен Голић подсјећа да су прије двадесет дана организовали и хајку на вука, у којој је учествовало око 170 ловаца из Власенице и сусједних ловачких удружења.  Голић додаје да су у току и активности на изношењу хране у ловиште ради прихране дивљачи у овим хладним данима.

Одавно у Власеници, кажу присутни, није било веселијег догађаја. Ловачке приче доминирају скоро код сваког стола. Томе, свакако,  својим расположењем и богатим искуством, доприносе најстарији ловци.

Један до другог, Мило Ђуришић и Момир Васиљевић. Први  има 87, а други 79 година живота.

-Ловац сам откако знам за себе. Пушку носим од младости, још док сам живио у Шавнику, у Црној Гори – каже дједа Мило, иначе учитељ у пензији, али још увијек активан у ловним активностима.

Момир Васиљевић је ловац од 1966. године.  Овај некадашњи радник у шумарству, и данас,  на крају осме деценије, је у друштву својих колега ловаца.

-За оваква дружења се живи. Ни снијег нас није спријечио да  вечерас  будемо заједно и уживамо у овом људовању – каже стари ловац, који је прије неколико година одстријелио вука у околини Хан Пијеска. 

У добром расположењу затекли смо и ловце госте из Осмака и Бијељине. Секретар ЛУ „Срндаћ“ Драгиша Бојковић рекао нам је да ловци из Осмака имају успјешну сарадњу са колегама из Власенице, те да су се ловци „Игришта“ још једном показали као прави домаћини и успјешни организатори ловачких дружења.

Из ловне секције Магнојевићи, која припада ЛУ „Семберија“, на ловачку забаву стигло је седам ловаца.  Лововођа у овој секцији Владо Трифуновић каже да је пријатељство ловаца из Власенице и Магнојевића код Бијељине интензивирано прије три године, заједничким ловом у Бирчу и у Семберији.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, иначе и сам ловац, који обавља и функцију предсједника Скупштине ЛУ „Игришта“, такође није крио задовољство што присуствује ловачкој вечери с циљем , како каже,  да се људи добро друже и провеселе у зимским данима.

-Као начелник општине изузетно поштујем и уважавам  све активности које спроводе наши ловци на простору ове локалне заједнице – истиче Краљевић, додајући да  су управо  лов и ловство прилика за успостављање контаката и  склапање нових пријетељстава , гдје се развија спортски и рекреативни дух, уз неизбјежно добро дружење.

Краљевић наглашава да  ЛУ „Игришта“, Општина Власеница и Ловачки савез Републике Српске,  имају веома успјешну сарадњу у многим сегментима, поручујући да ће тако бити и убудуће.

Према његовим ријечима веома је важно да се одржава животињски свијет у природи и да се, кроз планске активности, обезбиједи задовољавајући бонитет дивљачи, али и да се спријече штете које наносе поједини предатори у ловишту.

Први човјек општине Власеница сматра да је ловни туризам шанса за развој ове средине, с обзиром да је, како Краљевић каже, један од најважнијих ресурса у овој локалној заједници.

-Ми смо у оквиру туризма и лова имали одређених активности у протеклом периоду. На путу смо да поново оживимо скијашки центар „Игришта“, чиме ће и ловни туризам добити своју шансу – истиче Краљевић.

Ловачко вече пратила је и богата томбола, гдје је, захваљујући спонзорима, обезбијеђено више од 40 награда, док је за музички дио забаве био задужен  „Роyал бенд“ из Власенице.

М. Лазаревић

Представници Шумске управе Зворник и ЛУ Срндаћ из Осмака
На ловачко вече стигли су и ловци уз Хан Пијеска
Манифестација о којој ће се дуго причати
Забава до дубоко у ноћ
Вјерни ловачкој традицији
Велико интересовање за ловачко вече
Предсједник и секретар ЛУ Игришта Марко Тодоровић и Млађен Голић
Најстарији ловци Мило Ђуришић и Момир Васиљевић

Be the first to comment

Leave a Reply