Минић: Ускоро први информациони систем у ловству у региону

БАЊАЛУКА – Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, рекао је да ће у Српској ускоро бити успостављен први информациони систем у ловству, што ће бити први такав систем у региону.

Минић је истакао да ће тај информациони систем допринијети мониторнигу дивљачи и свих потенцијала ловишта у Српској, а биће од значаја и у развоју ловног туризма.

Он је навео да постоји изражена заинтересованост ловаца за комерцијални лов посебно врста дивљачи као што су дивокоза, вук, дивља свиња и медвјед, додајући да се комерцијални лов организује у привредним ловиштима, а све чешће и у ловиштима чији су корисници ловачка удружења.

“Свака јединка дивљачи коју ловац одстрели је директан приход кориснику ловишта, а који се улаже у прихрањивање дивљачи изношењем хране у ловиште, заштиту и узгој дивљачи, односно за спровођење узгојних мјера у ловишту. Сваки долазак ловца туристе у једно од наших ловишта је промоција Републике Српске, дивљачи као добра од општег интереса, промоција наших природних љепота и допринос развоју туристичке понуде што ће нам бити један од циљева у будућем периоду”, навео је Минић.



Он је нагласио да је лов значајан потенцијал не само за кориснике ловишта већ и за туризам и развој туристичке понуде, што је препознала и Влада Српске. Зато су видљиви ефекти на терену, захваљујући свим мјерама и активностима које су до сада спровели Влада, ресорно министарство и Ловачки савез Српске.

“Прије свега повећана је бројност и квалитет дивљачи, захваљујући реализованим пројектима за узгој и заштиту дивљачи, односно хранилиштима, појилиштима, солилиштима и другим објектима које су ловци изградили у ловишту. Постављање камера у ловишту показало се као врло ефикасна мјера у спречавању и санкционисању кривола, али и осматрања дивљачи”, рекао је Минић.

Он је додао да су и ловци уложили доста времена, труда и материјалних средстава у изградњу ловно-техничких објеката и смјештајних капацитета што је све одличан предуслов за развој ловног туризма, који се огледа кроз пружање ловцима туристима организоване посјете ловиштима, смјештаја, потребне ловачке опрему, транспорта и осталог како би ловац могао да ужива у посматрању дивљачи, фото-лову или одстрелу дивљачи.

Be the first to comment

Leave a Reply