Одржан други ловно кинолошки куп у Добоју: Трофеј најбољег отишао за Србију

ДОБОЈ – У организацији „Кинолошког удружења Прим.др Зоран Јањушевић“ из Добоја, а по одобрењу Кинолошког савеза Републике Српске, у недјељу 23. октобра одржан је други ловно кинолошки КУП у Добоју.

Учешће у овогодишњем Купу је узело 11 такмичара из Србије, Хрватске и БиХ.

У конкуренцији су били изузетно такмичарски пси седме FCI групе и то Њемачки краткодлаки птичари, Њемачки оштродлаки птичар, епањел бретон и Енглески сетер.

Такмичење је судио врхунски кинолошки судија из Србије Емил Ђорђевић, а по чијој оцјени се ради о изузетно квалитетном такмичењу и изузетно доброј организацији од стране организатора. Делегат испред Кинолошког савеза Републике Српске је био кинолошки судија Предраг Узелац који је подпредсјeдник Кинолошког савеза Републике Српске.

Уз ријечи добродошлице од стране домаћина организације КУП-а Ведрана Божичковића у ресторану „Рибарска Прича“ у Руданци дочекани су сви такмичари и гости, а потом су извучени такмичарски бројеви.

Само такмичење је одржано у пољу Руданка на веома добрим теренима.

Ловачка правила Ловно кинолошког купа “Светог Хуберта”, којих се ловци морају придржавати, прије, за и послijе лова, постављена су ради сигурности ловца, а онда, наравно, и ради сигурности свих других учесника лова.


То је и својеврсна провјера сарадње ловца и његовог помагача пса, са задатком да дођу до улова. Свакако да је ово дисциплина која прецизно одражава стање ловне кинологије птичара (седме FCI групе), посебно њихове радне оспособљености.

Оцијењује се ловна култура, култура облачења и опремљеност ловца.

– Човјек и пас су ловци, али пас без ловца у ловишту је пас луталица, а и човјек без пса у ловишту је ништа друго до човјек луталица, изјавио је Ведран Божичковић, домаћин такмичења.

Ловац мора у ловишту бити прописно обучен, у ловачкој одјећи која је обавезно тамније зелене боје (а не војну или неку другу униформу), шешир (не качкет), чизме, можда вјетровка или кишна кабаница, висак за фазана, писак за пса, ловачка торба у којој су канап, ножић и остала опрема. Пушка увијек мора бити преломљена и празна. Све вријеме у лову мора се бринути о безбиједном руковању оружјем.
Ловац приликом уласка у ловиште треба да скине шешир и да, по правилима “Св. Хуберта”, представи судији, себе иили екипу за коју наступа и то све документује чланском картом. Показује и опрему којом располаже, а представља и свог помоћника пса. Пасмину документује родовником.

Тек када му судија дозволи улазак у ловиште, он ослобађа свог пса са поводца. Кретање ловца и пса треба да је примјерено терену кога претражују. Мора се водити рачуна о конфигурацији, вјетру, роси и растињу, најбоље је у цик-цак, али да се пас креће до линије пуцања.
Ловац и његов помагач пас имају прилику да пронађу два фазана, тако што пас треба правилно да уђе у марку, маркира у складу са својом пасмином.

Сваки покрет ловца и пса пажљиво прате судије (кинолошке), који биљееже буквално сваку радњу. Ловац може, у 20 минута претраге и лова, да освоји максимално сто, а пас 50 поена.

По завршетку лова, ловац се одјављује судији са псом поред ноге и тек тада је за њега лов завршен.
Увјерени смо да је ово такмичење најбољи начин едукације ловаца и култури облачења и обучености и сарадње с његовим љубимцем – псом, што на крају даје једну општу слику нивоа ловачке етике.

“Ова манифестација је веома захтјевна, а са друге стране сигурно најпрестижнија у овом ниову И једина је тренутно у Републици Срској. Свакако је да треба више ловство усмјерити кроз бројне едукације и уско повезати са ловном кинологијом јер лов је свакако незамислив без употребе паса”, истакао је Ведран Божичковић који је исто кинолошки судија али и предсједник Ловачког удружења “Фазан” Добој.
“Задовољство је било угостити све такмичере, а посебно што овај КУП носи назив по једном од наших најуспјешнијх такмичара који нажалост није више међу нама, Славко Јовичић, и комлетна манифестација је у част његовог имена.” рекао је Божичковић.

Kада се сумирају реултати од 11 такмичара, колико их се такмичило, само четири пса су имала пласман и освојили бодове а то су:
1. Водич Дејан Ракичевић из Србије са псом Лија од старогхраста Њемачки краткодлаки птичар са освојених 99 бодова
2. Водич Андрија Блажевић из Хрватске са псом Пако вон Маркхвелд Њемачки краткодлаки птичар са освојених 94 бода
3. Водич Елвир Велић из Сарајева, са псом Њемачки оштродлаки птичар Гари Гаринча Дунавски са освојених 92 бода
4. Водич Мисолав Вученовић из Србије са псом Лејди Гага од легета Њемачки краткодлаки птичар са освојених 87 бодова.

Као што је већ написано, терени су били и више него идеални за само такмичење као и временски услови, а организатор је обезбиједио и фазане из вјештачког узгоја са фазанерије Баре који су по оцјени свих присутних врхунског квалитета. По завршетку такмичења, те након сумирања резултата извршено је проглашење најбоље пласирана три пса, а том приликом пехаре најбољим водичима је уручила супруга покојног Славка Јовичића.

Организатор се овом приликом посебно захваљује Кинолошком савезу Републике Српске који је помогао организацију, као Ловачком удружењу “Фазан” Добој те спонзору Ветеринарској станици Lipljak Trade Добој.

Оваквих манифестација нам треба више, морају се више Ловачка удружења укључивати у ловну кинологију и само тако у спрези два савеза Кинолошког и Ловачког будућност ловне кинологије Републике Српске може напредовати и да у скоријој будућности гледамо што више оваквих такмичења али и осталих ловно кинолошких манифестација.

Ведран Божичковић, Међународни кинолошки судија

Be the first to comment

Leave a Reply