Љетне сеобе дивљих свиња у кукурузна поља

Недостатак хране у планинским ловиштима са сувом земљом која је тешка за ровљење као и кукци и глисте који су се повукли у дубље слојеве земљишта тјера дивље свиње свиње у љетну миграцију.

Кукуруз у равничарским њивама улази у фазу млијечног наливања зрна, а његова сјетва ове године била је изузетно скупа и пољопривредници са страхом исчекују најезду дивљих свиња нарочито на мјестима гдје су и прије чиниле штете.

Старе крмаче водиље добро памте мјеста гдје су љетовале ранијих година па покрећу своја крда у те предјеле.


У својим миграцијама користе углавном старе стазе, а новоизграђене препреке у виду ограда и изграђених објеката вјешто заобилазе.

Плодне равнице су у љетном периоду сличне зеленим џунглама са много хране, а у равници је редовно и нека ријека или рјечица са водом коју свиње воле за каљужање.

 

Једном када чопор уђе у велику парцелу кукуруза тешко се из ње истјерује. Кукурузне клипове дивље свиње не једу до краја, загризу једном и обарају другу стабљику чинећи праву пустош.

Некада кроз кукурузна поља долазе и у близину насеља, не плаше се ни гласова људи ни лавежа паса па ни пуцњева петарди или пушака. Мање парцеле у подножју шумских пропланака ако су засијане кукурузом су редовно ограђене чврстом оградом или електричним пастиром.

Мјештани их преко ноћи обилазе или држе страже али дивље свиње ипак до бербе успију ући и штету направити. Не помаже ни везање паса чувара ни плински топови и разне клепетуше јер свиње се на све то брзо привикну.

Што се тиче лова на дивље свиње у овом периоду он је у земљама у окружењу различито уређен, а код неких чак  и забрањен.

Миладин Божић  

Be the first to comment

Leave a Reply