Интервју: Атанасиос Папагеоргиу, предсједник Стрељачког савеза Републике Грчке

Љубазношћу госпође Аспасије Папапанајоту имали смо прилику да посјетимо просторије Стрељачког савеза Републике Грчке који у свом саставу има 360 спортских стрељачких клубова. То је један од већих спортских савеза ове државе и броји око 19.000 чланова. Њихови стријелци се такмиче у свим стрељачким дисциплинама. Посебан нагласак стављају на олимпијске дисциплине. Такође, заступљене су дисциплине ISSF и IPSC.

Одмах на почетку разговора са Атанасиосом Папагеоргиуом, предсједником Стрељачког савеза Републике Грчке, он нам се похвалио да Грчка има доста добрих стријелаца у свим дисциплинама.

– Имамо свјетског рекордера који је погодио 150 од 150 “глинених голубова“. Такође, имамо и шампиона у ФИТАСК стрељаштву, које је једно од најзaхтјевнијих такмичења у стрељаштву. Бићемо домаћини Европског шампионатау Компакт спортинг дисциплини, који ће се 2019. године одржати у Лариси, са поносом наводи Папагеоргиу.

На првим модерним Олимпијским играма одржаним у Атини 1896. године, стрељаштво је било заступљено са три различита програма. На њима је Грчка освојила златне и сребрне медаље. Од тада стрељаштво је заступљено на свим Олимпијским играма са различитим дисциплинама и константним повећањем такмичара.

На питање шта су главни циљеви рада Стрељачког савеза он каже:

– Када год имамо интересовање испољено од стране наших стрељачких клубова за увођење нових дисциплина, ми их увијек подржавамо. Подршка се не огледа само у помоћи кроз материјално-техничка средства, већ и у припреми правне регулативе, истиче Анастасиос.

Скупштина Стрељачког савеза Грчке

Што се тиче ловног стрељаштва, наш домаћин каже да су најзаступљеније дисциплине трап, дабл трап и скит, а које су и олимпијске дисциплине. Такође, постоји и велико интересовање за компакт и спортинг компакт такмичења.

– Грчка има више репрезентативних стрелишта. Прије свега поред Атине, у Хањи налази се национално стрелиште, затим Лакапас поред Солуна, као и једно велико борилиште на острву Волос, наводи предсједник Савеза.

Стрељачки савез Републике Грчке је основан 1932. године са циљем да подржи спортске стрељачке клубове, грчке стрелце и промоцијустрељачког спорта у Грчкој. Задужен је за организацију лига и купова нанационалној и међународној сцени. Као и сви спортски савези у земљи имају подршку Генералног секретаријата за спорт. Сваке четири године, 250 клубова бирају своју петнаесточлану администрацију.

По питању правне легислативе истиче да је остварена доста добра сарадња са ресорним министарством.

– Наши закони су усклађени са потребама такмичења и припрема спортиста. Уз то, законски и подзаконски акти су исти широм Европске Уније, што олакшава сарадњу између савеза појединих држава, али и само организовање надметања у стрељаштву. Наравно, увијек има простора за унапређење постојећих регулатива. Савез, као кровна институција за стрељаштво, константно прати промјене на међународном плану, сагледава потребе својих чланица и предлаже измјене и допуне законаи других аката. Дакле, углавном функционишемо без већих проблема по том питању, каже Папагеоргиу.

Грб Стрељачког савеза Грчке

Посебно нас је интересовала процедура набавке оружја.

– Уколико неко жели да посједује спортски малокалибарски пиштољ, он мора бити члан стрељачког клуба минимум шест мјесеци и узети учешће на најмање четири такмичења. Након тога, добија сертификат од стране стрељачког савеза. Овај сертификат са љекарским увјерењем доставља се уз захтјев за набавку оружја у Министарство унутрашњих послова. Захтјев се обнавља сваке три године.

Уколико неко жели да купи ловачко оружје или оружје за самоодбрану – пушка или пиштољ, он мора бити члан стрељачког клуба најмање једну годину и мора се надметати у шест такмичења. Остатак процедуре је исти као за набавку и посједовање малокалибарског наоружања, каже предсједник Стрељачког савеза.

Овај спорт не захтјева од спортисте одређену конструкцију тијела. Такође, није ограничена по старосној доби, те омогућава свима који желе да се такмиче да могу постићи задовољавајуће резултате. Чврстина, унутрашњи мир и потпуна контрола мишићног система су елементи који су заједнички за све спортисте. Са друге стране, брзина рефлекса и апсолутна концентрација мијењају се у зависности од спорта до спорта. Имамо примјер Мађара Карола Такаша који је због озбиљне повреде десне руке наставио да тренира са лијевом и освајао је медаље на Олимпијским играма.

На питање да нам каже који су планови за будућност Папагеоргиу најприје каже да иако су задовољни бројем стрељачких клубова и стрелаца, у наредном периоду настојаће да на различите начине помогну оснивање нових клубова. Њихов циљ је и повећање броја стријелаца, јер само у јакој конкуренцији и из масовности могу се добити најбољи спортисти који ће представљати земљу на међународној сцени.

На крају, господин Папагеоргиу и аутор текста размјенили су пригодне поклоне

– За крај бих желио да поздравим све ловце у Републици Српској и читаоце ваших Ловачких новина. За мене је велика част што сте посјетили Стрељачки савез Републике Грчке и што сте ми омогућили да вам кажем нешто о нашој организацији. Надам се да ће се наша сарадња продубити и да ћемо у будућности имати више заједничких активности. Посебно би било лијепо да организујемо заједничка такмичења на којима би се спортисти ова два братска народа упознали и прије свега дружили, закључио је Папагеоргиу.

 

МП

Be the first to comment

Leave a Reply