Kamere i hranilice dobijaju 33 korisnika lovišta

Kamere za praćenje divljači i automatske hranilice dobiće 33 korisnika lovišta (32 lovačka udruženja i jedno posebno lovište), a za ovaj projekat Ministarstvo privrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojilo je 80.000 maraka.

Ugovori sa korisnicima lovišta su potpisani, a realizacija izuzetno značajno projekta, koji će dodatno osavremeniti naša lovišta počeće u što skorijem roku. Potpisivanje ugovora obavljeno je juče u Banjaluci, a zadovoljstvo nisu krili ni predstavnici lovačkog saveza, ni lovačkih udruženja, kao ni nadležnog ministarstva.

Sredstva koje je obezbijedilo ministarstvo su u stvari sredstva koja korisnici lovišta uplaćuju u buyet za naknadu za korišćenje lovišta, a ona se putem konkursa vraćaju u lovišta, pojasnio je pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić.

– Sve je regulisano izmjenama i dopunama zakona o lovstvu 2013. godine, čime su stvorene osnovne pretpostavke za unapređenje i razvoj lovstva. Biće nabavljene oprema za zaštitu i monitoring osnosno kamere za video nadzor, kao i automatske hranilice. U razgovoru sa predstavnicima lovnih regija i mišljenja Lovačkog saveza RS ovo su bili prioriteti – rekao je Zubić.

Kako je već realizovan projekat izgradnje visokih čeka, za koji je Vlada RS izdvojila 400.000 maraka, a lovačka udruženja koja su dobila novac imala obavezu da izdvoje još toliko koliko su dobili, već sada je jasno da je u razvoj lovstva uloženo najmanje 880.000 maraka. Predsjednik LS RS Savo Minić prezadovoljan je ovakvim raspletom situacije.

– Posebno sam srećan što su krajnji korisnici lovačka udruženja u stvari i direktni potpisnici ugovora sa ministarstvom. LS RS je samo posrednik, nama taj novac ne treba, jer mogu da se pohvalim da stojimo zaista dobro i da imamo još mnogo planova kako bi LS RS doveli na još viši nivo nego što je danas, a taj nivo uopšte nije zanemariv, naprotiv – rekao je Minić.

LU „Fazan“ iz Doboja jedno je od udruženja kojem će dobro doći hranilice i kamere.

– Ove godine smo dobili oko 12.000 maraka podsticaja za razvoj lovstva, što za svako udruženje, pa tako i za naše znači mnogo. Sa druge strane, jasna je opredijeljenost LS RS i ministarstva da ulažu u lovišta. Ovo je ogroman pomak u odnosu na prethoda vremena. Od dobijenog novca izgradili smo šest čeka, sada ćemo nabaviti tri profesionalne kamere, te 24 automatska hranilišta za srneću divljač koja će biti postavljena u sve sekcije našeg udruženja. Dio ovca ćemo uložiti za nabavljanje pasa krvosljedika iz Slovenije, izuzetno značajnih s obzirom da u našem lovištu bude mnogo ranjenih srna – rekao je predsjednik dobojskih lovaca Vedran Božičković.

Slično mišljenje ima i sekretar LU „Tetrijeb“ iz Šipova Davor Kopanja.

– Naše udruženje je po prvi put dobilo ovako veliku pomoć. U prvom projektu smo dobili čeku i kamere, a sada hranilice i kamere, što je izuzetno značajno. Kada se sve sabere, ove godine smo dobili oko 11.000 maraka – rekao je Kopanja.

 

Dušan Repija

Be the first to comment

Leave a Reply