Породица Авдић живи за лов, а не од лова

Пише: Мишо Лазаревић

У ловној секцији Цапарде, која припада ЛУ „Срндаћ“ из Осмака, ловачка породица Авдић посебно је препознатљива. Мухамед (70) лови скоро пет деценија, а љубав према природи, а посебно дружењу пренио је на сина Муневера и унука Амара.

Каже, увијек је у долини Спрече било добрих ловаца. Људи су вољели да се друже, у ловиште се одлазило с ранчевима пуним хране, у природи су организоване богате трпезе и ловачка дружења. За њега лов, прије свега, представља могућност да се кроз шетњу човјек одмори, орасположи, али и да, водећи рачуна о томе на шта, како и колико пуца, учествује у обнављању и развоју еко и био система.

– Они који у ловцима гледају само „људе који убијају“ гријеше и такви би могли да са ловцима прошетају и зими када се износи храна у ловиште, или у вријеме пребројавања и других акција на заштити и узгоју дивљачи – рекао је Авдић.

И данас се добро ради иако су се околности промијениле.

– Имамо ловачке куће, бројне високе чеке, солила и хранилишта за дивљач – говори Мухамед.

У секцији Цапарде Авдићи предњаче у акцијама изградње ловно-техничких и ловно-узгојних објеката. Једни су од највећих донатора. Муневер каже да су за развој ловства на овом подручју до сада издвојили око 25.000 КМ.

– Највише смо поносни на нову ловачку кућу коју је група ловаца из наше секције саградила прије неколико година на локалитету Зворничка раван – истиче Муневер.

Породица Авдић је сопственим радом и средствима подигла и двије високе чеке у Цапардама.

Муневер је био носилац ових акција, а са својим колегама учествоваће и у набавци 50 одраслих фазана. Стопама оца и дједа кренуо је и Муневеров син Амар (16) који је већ десет година члан подмлатка удружења из Осмака и са нестрпљењем чека тренутак када ће моћи да полаже ловачки испит.

Be the first to comment

Leave a Reply