U Lovačkom udruženju “Jelen” iz Kozarske Dubice prave gater sopstvenim snagama

Članovi Lovačkog udruženja “Jelen” iz Kozarske Dubice kupili su 35 dunuma zemljišta s određenim pratećim objektima (kuće, bunari, štale, itd.), na kojem će podići gater.

Dubičani su u skladu sa Pravilnikom o uslovima, načinu hvatanja i držanja divljači u ograđenom prostoru (“Službeni glasnik Republike Srpske”) odlučili da gater podignu u dijelu koji pripada sekciji “Ravan”, a već su krenuli u realizaciju  možda i jedinstvenog projekta u Srpskoj.

– Pored zemljišta, kupili smo i sav ostali prateći materijal, te usjekli i dovezli oko 1.000 bagremovih stubova, koje smo upotrijebili za izgradnju. Prvi korak svakako je bio dobijanje potrebne dokumentacije za osnivanje gatera – rekao je prvi čovjek dubičkih lovaca Slobodan Borojević.On je odao veliko priznanje svim članovima koji su radom, odricanjima i domaćinskim odnosom uspjeli sve ovo da urade.

Lovci “Jelena”, pored uzgoja i zaštite divljači, posebnu pažnju posvećuju i izgradnji i renoviranju lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata. U prilog ovome govori i činjenica da je ovo udruženje jedno od rijetkih u Republici Srpskoj koje napuštene i oronule područne škole po dobijanju na korišćenje kod Skupštine opštine Kozarska Dubica renoviraju i pretvaraju u lovačke kuće i lovačke domove. Pored toga, neke od napuštenih seoskih domaćinstava ovo LU je kupilo i renoviralo za svoje potrebe.

D. R.

Be the first to comment

Leave a Reply