Lovački gulaš neizostavan specijalitet na druženjima

Lovački gulaš jedan je od najboljih i najčešće spremanih specijaliteta i gotovo neizostavna hrana na svim okupljanjima lovaca.

Da bi spremili dobar gulaš potrebno je dan prije pripreme marinirati meso u začinima te ostaviti preko noći da se okusi i mirisi lijepo prožmu. Začini se dodaju po nahođenju, bez preciznih mjera, ali ne treba pretjerivati, jer se svi začini dodaju i tokom kuvanja. So, biber, suva mješavina začina, ruzmarin, lovor… su uobičajeni začini koji se utrljaju u meso. Poslije toga, meso poklopite i ostavite u frižideru.

Očistite i nasjeckajte crveni i bijeli luk, papriku, ljute papričice i lišće peršuna. Dio mrkve, korijenja celera i peršuna možete naribati, a dio ostaviti u komadićima, po želji.Ulijte ulje (može i mast) u veći lonac i pustite da se zagrije. Prvo stavite crveni luk i dinstajte petnaestak minuta povremeno miješajući. Nakon što je luk dobio zlatnu boju te je postao staklast dodajte mrkvu, svježu papriku, korijen peršuna i celera, dio nasjeckanog luka, ljute papričice, zalijte vodom i kratko prodinstajte (do desetak minuta).

Zatim dodajte meso koje ste prethodni dan marinirali i ostavili u frižideru. Nakon mesa dodajte pasirani paradajz, preostali dio bijelog luka, lovorov list, lišće peršuna, so, biber u zrnu, mljeveni biber i kašičicu mješavine suvih začina. Dospite vodu i kuvajte sat i po do dva. Tokom kuvanja povremeno promiješajte i dospite vodu.

Kada je meso pri kraju kuvano dodajte dva decilitra bijelog i decilitra crnog vina i pustite da još malo prokuva.

Be the first to comment

Leave a Reply