Božičković: Povećava se broj šakala

DOBOJ – Predsjednik lovačkog udruženja „Fazan“ Doboj Vedran Božičković upozorio je na povećanje broja šakala u dobojskom lovištu koji pričinjavaju značajnu štetu među sitnom divljači, veću i od vuka.
Božičković je rekao da je riječ o inteligentnom predatoru, koji se kreće u čoporu i koji u prirodi nema neprijatelja.

„Šakal pušta lovca da se približi na nekoliko metara i jednostavno ga zaobiđe“, rekao je Srni Božičković, i upozorio da dosadašnji pogoni na kontroli populacije nisu imali očekivane rezultate.

Podsjećajući da je tokom ove godine evidentirano 30 odstrela ovog predatora, Božičković napominje da šakalima odgovara niže područje – bogato hranom, dok ih nema u višim predjelima Ozrena.

Kako bi se kontrolisala njihova populacija, ovo lovačko udruženje organizuje i seminare sa stručnim licima iz ove oblasti, a o svojim istraživanjima u Doboju je tokom vikenda govorio i Ivica Bošković sa karlovačkog univerziteta.

Božičković je upozorio i na štetu koju sitnoj divljači pričinjavaju psi lutalice, čija je brojnost takođe u porastu, a čija kontrola nije u nadležnosti lovaca.

On je upozorio i na posljedice po migraciju divljih životinja, prvenstveno visoke divljači i divlje svinje, čija se populacija smanjuje nakon izgradnje dionice auto-puta Doboj-Prnjavor na tom prostoru.

Govoreći o zaraznim bolestima, Božičković je naveo da je posljednje prebrojavanje grla srna ukazalo da su sanirane posljedice od poplava iz 2014. godine, kada se pojavilo oboljenje američki metilj, čemu su doprinijele akcije dobojskih lovaca na dostavi odgovorajuće hrane u tim uslovima.

On je rekao da Lovački savez Republike Srpske i resorno ministarstvo već organizuju preventivne aktivnosti na eventualnu pojavu afričke kuge, pa se uzorak svake odstrijeljene divlje svinje dostavlja Veterinarskom institutu „Dr Vaso Butozan“ u Banjaluci, a po potrebi i drugim ustanovama.

Božičković, koji je i međunarodni kinološki sudija, rekao je da je zadovoljan rezultatima sa 12. utakmice pasa u radu na divlju svinju, koja je juče održana u Karanovcu, opština Petrovo.

Lovište „Doboj“ u sadašnjim granicama formirano je 21. aprila 1998. godine i obuhvata 62.300 hektara površine, od čega lovnog 48.000 hektara. /kraj/alu/žs

Be the first to comment

Leave a Reply