Kinologija: Vicešampion svijeta iz Kozarske Dubice

Godišnja svjetska klupska izložba Slovačkih kopova održana je 28.04.2019. godine u slovačkom gradu Zvolen. Na ovoj prestižnoj manifestaciji bilo je predstavljeno 121 pasa iz 8 zemalja svijeta. Prvi put izloženi su psi sa naših prostora iz Hrvatske, Srbije i BiH.

U jakoj konkurenciji, u zemlji svog porijekla, pas Argo vlasnika Mile Bundala iz Kozarske Dubice osvojio je V2, tj. drugo mjesto. Argo je zvanično postao drugi mladi muzjak na svjetu u exterijeru. Ovakav uspjeh na tako jakim manifestacijama u Šestoj FCI grupi niko nije dostigao sa prostora Balkana.

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Ovo je dokaz da je kinologija kod nas u usponu i da ima pravih istinskih kinologa i ljubitelja pasa na našim prostorima“, ističe ponosni vlasnik vicešampiona Svijeta. Mile ističe da je organizacija izložbe bila na visokom nivou kao što i dolikuje manifestaciji svijetskog ranga.

 Oblačan i prohladan dan išao je na ruku izlagačima da što bolje prezentuju svoje pse. Izuzetno jaku konkurenciju činio je prijavljen 121 pas u konkurenciji oba pola podeljenih u pet razreda iz Slovačke, Češke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U konkurenciji ženki pravdu je dijelila gošća iz Češke gospođa Lenka Frnčova, dok je odluku o najboljima među mužjacima po svim razredima donosio gospodin František Homola (predsednik saveza klubova slovačkih kopova iz Slovačke). Najveći broj prijavljenih pasa bio je u razredu mladih gdje je bila i najjača konkurencija. Krajnje profesionalno suđenje uz obavezno mjerenje i detaljno obrazlaganje svakog psa do najsitinijeg detalja, nikoga od prisutnih nije ostavilo ravnodušnim. Ipak došao je trenutak da sudije proglase najboljeg među najboljima. Ove godine to je postao pas Jolo Džunošaj koji je pobedio u razredu šampiona i koji je ponio titulu najlepši pas izložbe i zvanje „VITAZ“ 2019.

“Ovom prilikom želim da saopštim da će klupska izložba Slovačkih kopova biti održana i u Kozarskoj Dubici dana 31.08.2019. godine.  Glavni sudija biće jedno od najpriznatijih imena u oblasti poznavanja ove rase, presdnik kluba iz Slovačke, gospodin Fratišek Homola. Planiran je dolazak zvanične delagacije iz ove zemlje“, kaže Bundalo.

Predviđeno je da manifestaciju u Kozarskoj Dubici otvori ambasador Republike Slovačke, a očukuju se izlagači iz više zemalja svijeta. Isti dan održaće se promocija knjiga “Slovensku kopov“ autora Fratišeka Homole. Naravno, medijski sponzor će biti naša najveća novinska kuća Glas Srpske i Lovačke novine LSRS.

Mile Bundalo je predsjednik kluba Slovačkih kopova u BiH. Klub je za kratko vrijeme ostvario zavidne rezultate u zemlji i inostranstu. Njegovim ličnim zalaganjem, ali i svih ljubitelja ove rase pasa, nastoji se poboljšati kvalitet slovačkih kopova kod nas prevashodno ostvarivanjem sradnje sa matičnom zemljom čime je olakšano usklađivanje sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Osnovano je i međunarodno udruženje šest zemlja regije. Na sastaku koji će biti održan 14.06.2019. godine u Češkoj republici očekuje se prijem i Srbije kao sedme članice. Sve se radi sa ciljem poboljšnja kvaliteta rase i otkanjanja nedoumica, kaže Mile.

Slike nabolje svjedoče o nivou takmičenja:

Be the first to comment

Leave a Reply