ЛУ “Гласинац“ Соколац: Уложена средства оправдана за 15 дана

Ловачко удружење “Гласинац“ из Сокоца познато је по активностима које спроводе на унапређењу ловства. Посебна пажња дата је на изградњи ловно-техничких објеката и хранилишта што даје видљиве резултате.

Непосредно пред почетак зимског дијела ловне сезоне вриједни Романијци изградили су високу чеку затвореног типа намјењену превасходно за комерцијални лов и осматрање дивљачи. Чека и хранилиште за медвједе изграђени су у рејону Медника, па и сам објекат носи истоимени назив.

Двије седмице након изношења прихране одстрјељен је капитални медвјед. Ловац Драго Кафадар из Витеза одстрјелио је медвједа чије је трофеј у сребрној медаљи. Срећном ловцу на мирној руци и оштром оку честитали су бројни ловци Удружења који су дошли да лично погледају одстел.

 

Предсједник Удружења Страхиња Башевић рекао је за Ловачке новине да је ово успијех не само соколачких ловаца, већ и цијеле Републике Српске.

– Наше удружење изашло је на све конкурсе које је расписала Влада Републике Српске и добили смо значајна материјална средства која су уложена у ловиште. Ево, након само 15 дана оправдали смо улагања и зарадили новац који ћемо утошити за прихрану племенитих врста дивљачи, прије свега срна у зимском периоду, али и предатора као што су вук и медвјед чије се бројно стање на Романији повећава из године у годину. Прихраном и одстрјелом смањујемо штете на сточном фонду у селима која се налазе на територији општине Соколац чиме умањујемо трошкове локалниних ституција и сточара. И у будућем периоду наставићемо са развојем ловног туризма и укупне понуде у соколачким ловиштима, истиче Башевић.

Ово је још један примјер да добрим газдовањем и правилним улагањем у ловишта корист могу имати сви, прије свега природа, а затим сточари, локална заједница, ловци и сви грађани наше Републике. Оваквим потезима ловци Републике Српске доказали су да су неизоставна спона између природе и људи.

Be the first to comment

Leave a Reply