Успјешно одржана ловно-туристичка манифестација „Вучији дани на Озрену“.

ДОБОЈ – Ловно-туристичка манифестација „Вучији дани на Озрену“, која је ове године окупила око 1.000 ловаца, завршена је без главног ловачког трофеја, пет вукова је уочено, али не и одстријељено.

Предсједник Ловачког удружења „Фазан“ из Добоја Ведран Божичковић рекао је да су на ловном подручју од око 9.000 хектара ловци видјели пет вукова, али их нису одстријелили. Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић похвалио је овогодишњу ловно-туристичку манифестацију за коју је рекао да је била успјешна са организационог, безбједносног и домаћинског аспекта.

Минић је навео да Ловачки савез Републике Српске подржава овакве манифестације, што га уједно чини и чуваром природе, те се бави узгојем и заштитом дивљачи.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је да је ова манифестација значајан туристички потенцијал града. Ловци су рекли да је вука лакше уочити у сњежним условима, али да је топло вријеме ипак боље, те су похвалили организацију.

Осми пут у лов на вука на Озрен из Словеније дошао је Валентин Трајбар из Цанкове, који је рекао да је данас дошао са групом од 50 ловаца из ове земље и да носи позитивна искуства са претходних манифестација.

„Вука сам овдје раније видео, али нисам одстрелио“, рекао је Трајбар и поручио да бит ових манифестација није одстрел, колико упознавање и дружење, те уживања у неокрњеној природи Озрена.

 

Он је додао да се лов у Словенији одвија у мањим групама највише до 120 учесника. Из Брежица је други пут дошла Клаудија Оштир, која је рекла да прати супруга ловца и да је одушевљена пријатним људима и лијепом природом.

„Нисмо уочили вука, али смо видјели трагове“, рекла је она. Енвер Субашић, који је на лов дошао са сином из града Фирзен у Њемачкој, гдје борави од 1971. године, рекао је да је дугогодишњи ловац и ловочувар, те да је у Њемачкој лов на вука забрањен, а дозвола се може добити у изузетним случајевима и искључиво када се утврди да је направио штету.

Веселин Љешковић дошао је први пут са групом из Херцег Новог која је раније долазила на Озрен и истакао да су за лов потребни добра воља и друштво.

Љешковић је рекао да током 40 година у ловству није имао успјеха у сусрету са вуком, али да ловачки неуспјех компензује прављењем ловачког котлића, у чему је добар.

Борислав Перић из Ловачког удружења „Озрен“ из Петрова истакао је добру сарадњу са добојским „Фазаном“ и навео да је вук присутан на овом простору.

На лов на вука данас је у пратњи старијег брата дошао и једанаестогодишњи Дарко Лазаревић из добојског насеља Бољанић који је рекао да је лов заволио од оца ловца и да му је жеља да види вука у природи.

На овој манифестацији други пут учествује Зоран Јанковић из Београда, који је рекао да је током првог учешћа уочио вука који је био бржи од њега и успио да му побјегне.

Срето Кукић из Дервенте, који је на овој манифестацији 2007. године устријелио вука, рекао је да је срећа била на његовој страни. „Више вукова је налетјело на групу десно од мене, један се издвојио на моју страну и дошао је на отприлике 60 до 70 метара“, рекао је Кукић.

Дуле Будић из Кнежева рекао је да је имао прилику да одстријели вука на Чемерници 1997. године и истакао да је то што га је уочио велика срећа с обзиром на то да је ријеч о изузетно осјетљивој и лукавој животињи са развијеним чулима, пише Срна.

 

Be the first to comment

Leave a Reply