Ловни туризам све заступљенији: Странци циљају ловишта Српске

БАЊАЛУКА – Да је ловни турзим све популарнији, потврђује и чињеница да све већи број иностраних ловаца посјећује и лови у ловиштима у Српској.

Саво Минић, предсједник Ловачког савеза Републике Српске, у разговору за “Независне новине” рекао је да Српска на терену има огроман капацитет који нуди страним ловцима –  од саме инфраструктре до понуде ловишта.

“Сви туристи који лове у нашим ловиштима су одушевљени”, рекао је Минић.

Према његовим ријечима, тренутно је највише појединачних долазака.

“У наредна два мјесеца очекујемо да кроз наша ловишта прође више од 300 страних ловаца”, каже први ловац Републике Српске.

Како каже, ловци који посјећују Српску имају капитал  и када виде којим потенцијалом располажу наша ловишта они на најбољи начин у својим земљама презентују капацитете које имамо.


Највише страних ловаца који лове у ловиштима широм Српске долазе из Србије, Хрватске, Мађарске, Њемачке, Аустрије и Словеније.

“Досад су турисити у нашим ловиштима одстријелили стотинине препелица и 11 медвједа”, рекао је Минић.

Када је ријеч о ловиштима која највише бирају страни ловци, то су она у Рибнику, Шипову и једном дијелу Мањаче, док су у Херцеговини веома популарна ловишта у Фочи и Вишеграду.

“Лов на вука и медвједа је веома актуелан у ловиштима Рибника и околине, док су ловишта на дивокозу активна у Херцеговини, а лов на срнадаћа је заступљен у свима крајевима Српске”, рекао је Минић.

Како каже, Српска има огроман потенцијал у ловном туризиму који може постати један од њених главних амбасадора.

Он је рекао да је велики број иностраних ловаца заинтересован за лов у Српској, али проблем је нереализација CITES конвенције.

Наиме, због нереализације CITES конвенције страни ловци не могу да изнесу трофеј који улове у БиХ, а према Минићевим ријечима ускоро се очекује завршетак формално-правног дијела и признавање ове конвенције која ће много значити ловцима.

“Ми желимо да што прије дође до примијене ове конвенције, а Република Српска је спремна у потпуности на њену примијену, јер испуњава све непоходне услове”, рекао је Минић.

Како истиче, сталним улагањем у ловишта побољашавају се услови за све ловце, па тако и за иностране.

“У посљедње четири године у ловишта широм Српске инвестирано је више од два милиона КМ. Усавршили смо ловну инфраструктру, која може да задовољи потребе и иностраних туриста”, рекао је Минић.

Како каже, у ловиштима Српске су најатрактивнији срнадаћ, медвјед, дивокоза и вук те је тренутно у Српској најактуелнији  лов на препелицу.

“Тренутно је активан лов на препелицу, гдје је највише туриста који желе да лове у нашим ловиштима стигло из Италије”, рекао је Минић.

 

Be the first to comment

Leave a Reply