Intervju: Atanasios Papageorgiu, predsjednik Streljačkog saveza Republike Grčke

Ljubaznošću gospođe Aspasije Papapanajotu imali smo priliku da posjetimo prostorije Streljačkog saveza Republike Grčke koji u svom sastavu ima 360 sportskih streljačkih klubova. To je jedan od većih sportskih saveza ove države i broji oko 19.000 članova. Njihovi strijelci se takmiče u svim streljačkim disciplinama. Poseban naglasak stavljaju na olimpijske discipline. Takođe, zastupljene su discipline ISSF i IPSC.

Odmah na početku razgovora sa AtanasiosomPapageorgiuom, predsjednikom Streljačkog saveza Republike Grčke, on nam se pohvalio da Grčka ima dosta dobrih strijelaca u svim disciplinama.

– Imamo svjetskog rekordera koji je pogodio 150 od 150 “glinenih golubova“. Takođe, imamo i šampiona u FITASK streljaštvu, koje je jedno od najzahtjevnijih takmičenja u streljaštvu. Bićemo domaćini Evropskog šampionatau Kompakt sporting disciplini, koji će se 2019. godine održati u Larisi, sa ponosom navodi Papageorgiu.

Na prvim modernim Olimpijskim igrama održanim u Atini 1896. godine, streljaštvo je bilo zastupljeno sa tri različita programa. Na njima je Grčka osvojila zlatne i srebrne medalje. Od tada streljaštvo je zastupljeno na svim Olimpijskim igrama sa različitim disciplinama i konstantnim povećanjem takmičara.

Na pitanje šta su glavni ciljevi rada Streljačkog saveza on kaže:

– Kada god imamo interesovanje ispoljeno od strane naših streljačkih klubova za uvođenje novih disciplina, mi ih uvijek podržavamo. Podrška se ne ogleda samo u pomoći kroz materijalno-tehnička sredstva, već i u pripremi pravne regulative, ističe Anastasios.

Skupština Streljačkog saveza Grčke

Što se tiče lovnog streljaštva, naš domaćin kaže da su najzastupljenije discipline trap, dabl trap i skit, a koje su i olimpijske discipline. Takođe, postoji i veliko interesovanje za kompakt i sporting kompakt takmičenja.

– Grčka ima više reprezentativnih strelišta. Prije svega pored Atine, u Hanji nalazi se nacionalno strelište, zatim Lakapas pored Soluna, kao i jedno veliko borilište na ostrvu Volos, navodi predsjednik Saveza.

Streljački savez Republike Grčke je osnovan 1932. godine sa ciljem da podrži sportske streljačke klubove, grčke strelce i promocijustreljačkog sporta u Grčkoj. Zadužen je za organizaciju liga i kupova nanacionalnoj i međunarodnoj sceni. Kao i svi sportski savezi u zemlji imaju podršku Generalnog sekretarijata za sport. Svake četiri godine, 250 klubova biraju svoju petnaestočlanu administraciju.

Po pitanju pravne legislative ističe da je ostvarena dosta dobra saradnja sa resornim ministarstvom.

– Naši zakoni su usklađeni sa potrebama takmičenja i priprema sportista. Uz to, zakonski i podzakonski akti su isti širom Evropske Unije, što olakšava saradnju između saveza pojedinih država, ali i samo organizovanje nadmetanja u streljaštvu. Naravno, uvijek ima prostora za unapređenje postojećih regulativa. Savez, kao krovna institucija za streljaštvo, konstantno prati promjene na međunarodnom planu, sagledava potrebe svojih članica i predlaže izmjene i dopune zakonai drugih akata. Dakle, uglavnom funkcionišemo bez većih problema po tom pitanju, kaže Papageorgiu.

Grb Streljačkog saveza Grčke

Posebno nas je interesovala procedura nabavke oružja.

– Ukoliko neko želi da posjeduje sportski malokalibarski pištolj, on mora biti član streljačkog kluba minimum šest mjeseci i uzeti učešće na najmanje četiri takmičenja. Nakon toga, dobija sertifikat od strane streljačkog saveza. Ovaj sertifikat sa ljekarskim uvjerenjem dostavlja se uz zahtjev za nabavku oružja u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zahtjev se obnavlja svake tri godine.

Ukoliko neko želi da kupi lovačko oružje ili oružje za samoodbranu – puška ili pištolj, on mora biti član streljačkog kluba najmanje jednu godinu i mora se nadmetati u šest takmičenja. Ostatak procedure je isti kao za nabavku i posjedovanje malokalibarskog naoružanja, kaže predsjednik Streljačkog saveza.

Ovaj sport ne zahtjeva od sportiste određenu konstrukciju tijela. Takođe, nije ograničena po starosnoj dobi, te omogućava svima koji žele da se takmiče da mogu postići zadovoljavajuće rezultate. Čvrstina, unutrašnji mir i potpuna kontrola mišićnog sistema su elementi koji su zajednički za sve sportiste. Sa druge strane, brzina refleksa i apsolutna koncentracija mijenjaju se u zavisnosti od sporta do sporta. Imamo primjer Mađara Karola Takaša koji je zbog ozbiljne povrede desne ruke nastavio da trenira sa lijevom i osvajao je medalje na Olimpijskim igrama.

Na pitanje da nam kaže koji su planovi za budućnost Papageorgiu najprije kaže da iako su zadovoljni brojem streljačkih klubova i strelaca, u narednom periodu nastojaće da na različite načine pomognu osnivanje novih klubova. Njihov cilj je i povećanje broja strijelaca, jer samo u jakoj konkurenciji i iz masovnosti mogu se dobiti najbolji sportisti koji će predstavljati zemlju na međunarodnoj sceni.

Na kraju, gospodin Papageorgiu i autor teksta razmjenili su prigodne poklone

– Za kraj bih želio da pozdravim sve lovce u Republici Srpskoj i čitaoce vaših Lovačkih novina. Za mene je velika čast što ste posjetili Streljački savez Republike Grčke i što ste mi omogućili da vam kažem nešto o našoj organizaciji. Nadam se da će se naša saradnja produbiti i da ćemo u budućnosti imati više zajedničkih aktivnosti. Posebno bi bilo lijepo da organizujemo zajednička takmičenja na kojima bi se sportisti ova dva bratska naroda upoznali i prije svega družili, zaključio je Papageorgiu.

 

MP

Be the first to comment

Leave a Reply