Србачки ловци прославили 72. годишњицу постојања

Србац – Ловачко удружење „Срна” из Српца са традицијом дугом 72 године једно је од најстаријих удружења на подручју србачке општине, и на свом почетку је бројало 15, а сада укупно 509 чланова, од којих је 280 активно током читаве године.

Ово је изјавио предсједник удружења Горан Савановић на традиционалном зборовању које је и ове године окупило преко 200 србачких ловаца.

Савановић је похвалио своје колеге за поштовање правила у ловишту, учешћу у акцијама уништавања предатора и смањењу криволова који је био незнатан у овој години.

– У ловиште површине 27.655 хектара током ове године смо убацили 300 фазанки из фазанерије у Добоју које су излегле 1.500 пилића. Поставили смо пет аутоматских хранилица и видео надзоре на више локација и извршили одстрел већег броја предатора у ловишту као што су лисице, куне, дивље мачке и шакали – рекао је Савановић.

Додаје да су 23 ловца који су учествовали у акцијама на предаторе награђени са по једном бесплатном кутијом метака.



На зборовању су уручене дипломе за осам младих ловаца који су положили ловачки испит, а 25 ловаца добило је захвалницу са називом “Заслужни ловац”. Пет пензионисаних ловаочувара добило је по 100 КМ, а 11 малишана из подмлатка удружења награђено је ловачким шеширима.

Међу присутним на зборовању била је и једина жена ловац Кристина Поповић која је љубав према лову наслиједила од оца и активна је више од 20 година.

– Волим боравак у природи, узгој дивљачи и дружење. Мушким ловцима показујем да смо за овај скупи хоби и ми жене способне јер имамо оштро око, мирну руку и самодисциплину да пуцамо у дивљач само када је дозвољен одстрел – каже Кристина.

Зборовању ловаца присуствовао је и начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, који је обећао помоћ у изградњи ловачке куће у Српцу која је планирана у наредном периоду.

Дејан Јовичић

    

Be the first to comment

Leave a Reply