Srbački lovci proslavili 72. godišnjicu postojanja

Srbac – Lovačko udruženje „Srna” iz Srpca sa tradicijom dugom 72 godine jedno je od najstarijih udruženja na području srbačke opštine, i na svom početku je brojalo 15, a sada ukupno 509 članova, od kojih je 280 aktivno tokom čitave godine.

Ovo je izjavio predsjednik udruženja Goran Savanović na tradicionalnom zborovanju koje je i ove godine okupilo preko 200 srbačkih lovaca.

Savanović je pohvalio svoje kolege za poštovanje pravila u lovištu, učešću u akcijama uništavanja predatora i smanjenju krivolova koji je bio neznatan u ovoj godini.

– U lovište površine 27.655 hektara tokom ove godine smo ubacili 300 fazanki iz fazanerije u Doboju koje su izlegle 1.500 pilića. Postavili smo pet automatskih hranilica i video nadzore na više lokacija i izvršili odstrel većeg broja predatora u lovištu kao što su lisice, kune, divlje mačke i šakali – rekao je Savanović.

Dodaje da su 23 lovca koji su učestvovali u akcijama na predatore nagrađeni sa po jednom besplatnom kutijom metaka.Na zborovanju su uručene diplome za osam mladih lovaca koji su položili lovački ispit, a 25 lovaca dobilo je zahvalnicu sa nazivom “Zaslužni lovac”. Pet penzionisanih lovaočuvara dobilo je po 100 KM, a 11 mališana iz podmlatka udruženja nagrađeno je lovačkim šeširima.

Među prisutnim na zborovanju bila je i jedina žena lovac Kristina Popović koja je ljubav prema lovu naslijedila od oca i aktivna je više od 20 godina.

– Volim boravak u prirodi, uzgoj divljači i druženje. Muškim lovcima pokazujem da smo za ovaj skupi hobi i mi žene sposobne jer imamo oštro oko, mirnu ruku i samodisciplinu da pucamo u divljač samo kada je dozvoljen odstrel – kaže Kristina.

Zborovanju lovaca prisustvovao je i načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević, koji je obećao pomoć u izgradnji lovačke kuće u Srpcu koja je planirana u narednom periodu.

Dejan Jovičić

    

Be the first to comment

Leave a Reply