U lovištu Semberije iz Bijeljine izgrađeno preko 100 visokih čeka

Bijeljina – Obnova fonda srneće divljači u Semberiji u postratnim godinama tekla je postepeno i uglavnom sa obronaka Majevice.

Lovačko udruženje Semberijau tim godinama zauzelo je jasan stav da ova divljač mora biti zaštićena od progona i uznemiravanja što je ubrzo dalo i prve rezultate.

Prije desetak godina po godišnjem planu korištenja lovišta otvorena je lovna sezona na srndaća.

Lov se izvodio na osnovu pravilnika o vršenju lova ove divljači a s obzirom da se uglavnom radi o ravničarskom i brežuljkastom lovištu predviđena je obavezna upotreba visokih čeka za lov i osmatranje.

Kako je vrijeme prolazilo srneći fond se stalno povećavao tako da u lovištu Semberija 1 obitava oko 1.000 grla  srneće divljači oba pola i  različitih starosnih kategorija.

Pošto je izgradnja lovno-tehničkih objekata uz uzgoj divljači prioritet u ovom lovištu u lovištu pored više od 20 lovačkih kuća postoji danas i preko 300 visokih čeka.

Samo u ovoj godini od februara mjeseca do danas izgrađeno je preko 100 visokih čeka koje po procjenama imaju vrijednost od najmanje 50 hiljada konvertibilnih maraka.

Na poslednjem sastanku Upravnog odbora Lovačkog udruženja Semberija utvrđen je kriterijum koji treba da ispuni visoka čeka kako bi imala svoju bezbedonosnu i funkcionalnu upotrebu i kao takva bila registrovana kao lovnotehnički objekat.

Božić Miladin

Be the first to comment

Leave a Reply