Успјешан лов секције Шипраге: Вучица и три вука више неће чинити штетуСлика: сипраге

Пише; Раденко Перишић

Ловна група секције Шипраге Ловачког удружења „Борчићи“ одстријелила је вучицу и три вука.

Долазак зиме на обронке Влашића и шипрашког краја донио је са собом и проблеме у села и засеоке, а који се огледају у најезди вукова, што је уочено редовним извиђањем и патролирањем вође ловне групе „Присочка“ Халида Лозића.  Он је примијетио да се у ловишту појавио чопор вукова, који је у протеклом периоду нанио велику штету срнећој дивљачи хранећи се њом, али и сточном фонду мјештана Присочке, гдје је настрадао велики број домаћих животиња, првенствено оваца.

Након што је уочио вукове у ловишту груповођа, Лозић је обавијестио ловце свих ловачких група и секретара Ловачког удружења Момира Микића, те их замолио да се окупе у што већем броју и организују лов. Позиву се одазвао одређен број ловаца сусједних ловних група.

Груповођа је распоредио ловце и дао упутства о начину лова, истичући да се лови само вук. Лов је започет у тачно одређено вријеме. Одстријељена су три вука и вучица, а мирну руку и оштро око имали су Анес Зухрић, Назиф Гиговић, Мирсад Палић и Екрем Казић звани Бекир.

Ловци  ЛУ „Борчићи“, секција Шипраге, овим одстрелом спријечили су наношење веће штете од вукова на дивљачи и сточном фонду, а како је истакао груповођа Лозић, успјех би био далеко већи да се одазвао већи број ловаца, јер су им два вука умакла и нису их стигли одстријелити.

Ова ловна група важи за једну од најбоље организованих, јер владају ред, рад и дисциплина. Ловни рејон „Присочка“ један је од најбољих, који је уређен и на којем су изграђени ловно-узгојни и ловно-технички објекти, а редовно се износи и храна за дивљач. Ово је један од најбогатијих рејона са дивљачи, управо захваљујући Лозићевом ангажману и строгоћи. Поред  дивљачи, они воде рачуна и о безбједности ловаца. По завршетку лова ловце су частили предсједник Удружења Пане Гаврић и  мјештани села који чувају стада, уз честитке за одстрел и срећу у даљем раду и добар поглед.

 

Пао и вепар капиталац

Група секције Грабовица одстријелила је у рејону Кузмићи у ловишту ЛУ „Борчићи“ Шипраге вепра трофејне вриједности тешког скоро 200 килограма. Мирне руке био је Младен Каламанда, који није крио задовољство.

– Са мном у групи били су Станко и Синиша Божић, а срећан сам што сам искористио прилику да одстријелим овог капиталца и поносан на овај примјерак. То је највећи вепар којег сам одстријелио, а ловац сам већ 12 година – рекао је Каламанда.

 

Be the first to comment

Leave a Reply