Četvrta sekcija LU “Jahorina“ Pale: Lov predatora u Prači

Mjesec februar je period kada se tradicionalno organizuju grupne lovačke aktivnosti na suzbijanju predatora u lovištu kojim gazduje LU “Jahorina“ Pale. Poslednji vikend februara rezervisan je za lovce iz Četvrte sekcije iz Prače.

U lovačkom domu u Prači okupilo se trideset zaljubljenika u lov. Po izuzetno lošem vremenu, praćenom jakim vjetrom i mećavom, uz domaće lovce na teren su izašli gosti iz Bijeljine, Istočne Ilidže, Sokoca i drugih sekcija paljanskog udruženja.

Gosti iz Istočne Ilidže

Radan Pečenica, predsjednik sekcije kaže da se svake godine u Prači okupi trideset do četrdeset lovaca. Cilj je prije svega druženje, a potom i lov predatora kojih u revirima lovišta oko ovog naselja ima u velikom broju.

Jovo Lelek, glavni lovovođa današnjeg grupnog lova kaže da je realizovan jedan veći pogon. U hajci, po izuzetno lošim vremenskom i terenskim uslovima, učestvovalo je deset lovaca. On navodi da i pored disciplinovanih lovaca koji su bili na čekama, predatori su uspjeli da izbjegnu odlično postavljene zasjede.

Naši domaćini i vodiči Zoran Mačar i Dejan Cicović kažu da se lovilo u reviru Ponora. To su padine planine Romanije, a ovaj plato se nalazi na dvadeset do četrdeset kilometara udaljenosti od Pala, Sokoca i Rogatice.

Nakon veoma teškog pogona i dugog čekanja, učesnike zajedničkog lova u lovačkom domu sačekali su specijaliti lokalnih kulinarskih majstora i to: gulaš, meso ispod sača, pršute, kobasice kao i domaći sir koji pravi porodica Puhalo iz Kalinovika.

MP

 

Be the first to comment

Leave a Reply