Хајка на вука у Вучијој Луци: Успјешан лов резултат одличне организације

Трећа секција Ловачког удружења “Јахорина“ из Пала традиционално организује лов на вука. Ова ловно-туристичка манифестација препознатљива је по изузетно љубазним и гостопримљивим домаћинима. Око 150 ловаца из Републике Српске уживало је прије свега у дружењу, прелијепој природи и изузетним кулинарским специјалитетима, а одстрјељена су и три вука и једна лисица.

Одстрјељена три вука и једна лисица

Петричевић Зоран, предсједник Треће секције ЛУ “Јахорина“, каже да се хајка на вука организује већ петнаест година. Како тврди, последњих осам година она се организује на све већем нивоу. Прве хајке су бројале по четрдесетак људи, а данас имају преко 150 ловаца на зборном мјесту. Истакао је да су у лову учествовали њихови побратими из Јање, као и ловци Хан Пијеска, Романије, Сокоца, Трнова, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Калиновика и других градова наше Републике.

– У нашем ловишту имамо доста вука који причињава огромне штете. Данас је виђено десетак вукова, а одстрјељена су три. Једини начин да редукујемо бројно стање ове пренамножене штеточине су овакви групни ловови. Такође, веома трпе мјештани околних села, пошто је веома честа појава да ова звијер односи јагњад из торова, каже Петричевић.

Сала парохијског дома угостила је преко 150 ловаца

Шешлија Јанко, лововођа у Трећој секцији ЛУ “Јахорина“, каже да су данашњи лов, али и свеукупни догађај, протекли у најбољем реду.

– Окупљање ловаца трајало је до девет сати. Испред парохијског дома окупило се око 150 ловаца жељних дружења и доброг лова. Сам лов је трајао око сат и по времена и био је веома успјешан. Ловили смо у ревиру званом Глог. Ловци на чекама су били веома мирни и стрпљиви, а погон је одрадио изузетан посао. Они су по снијегу прошли један доста тежак терен који је комбинација крша и густе шуме. Самим тим, резултат је морао бити одличан. Одстрјељена су три вука и једна лисица. Проблем је мало представљала густа магла, али сви ловци су носили флуоросцентне маркере што је и законска обавеза, каже главни лововођа.

Гаврић Јово из Зворника, члан ЛУ “Чауш“ Братунац већ трећи пут долази на ову манифестацију са својим пријатељима. Како каже, ово је за њега трећа срећа.

– Први пут сам видио вука у природи и посрећило ми се да дођем до овог вриједног трофеја. Вук ми је изашао са лијеве стране ливаде. Био је у касу и чим је застао ја сам опалио један метак. Одмах је пао. Одстријелио сам га на даљини од 30 метара. Ловио сам са Заставиним карабином калибра 8х57 мм са Бушнеловом оптиком, а користио сам муницију “Први Партизан“. Вук је тежак око 60 килограма, каже Гаврић.

Јово Гаврић из Зворника са уловом

Елез Богдан из Сокоца, члан ЛУ “Гласинац“ редовно долази у лов на Вучију Луку. Овај искусни ловац је члан Соколачког удружења од 1984. године. Њему је ово седми вук којег је одстрјелио.

– Био сам на чеки и момци који су били у погону су стварно одрадили одличан посао. Вучица је истрчала на једну просјеку. Била је претходно пуцана од стране других ловаца и полако се извлачила испред хајке. Одстрјелио сам је из Заставиног карабина .30-06, а користио сам Партизанову муницију. Али, изнад свега морам да се захвалим организаторима ове манифестације, закључио је Елез.

Станић Далибор, члан ЛУ“Јахорина“ Пале, каже да је био у погону, на самом боку.

– Сачекао сам да се поравнам са другим хајкачима. Изненада сам видио два вука. Нанишанио сам и одстрјелио једног. Одстрјел сам извршио са карабином Бенели Арго .30-06, а користио сам Белотову муницију. Лијеп је осјећај уловити вука, али прије свега битно је дружење, каже Далибор коме је локални сточар поклонио једно јагње, што је иначе обичај у овом крају, али и одраз карактера овдашњих људи.

Станић Далибор из Пала са уловом

Ковачевић Славко, предсједник ЛУ “Јахорина“ које газдује ловиштем у двије општине Пале и Источни Стари Град, каже да удружење чини све напоре да смањи број предатора чије је бројно стање у ловишту велико.

– У данашњој хајци учешће је узео и велики број сељана. Заправо, данашњи улов је доказ њиховог оправданог инсистирања на оваквим активностима ловаца. Они су заиста претрпјели огромне штете на сточном фонду у протеклом периоду. Ми ловци смо дужни предузимати овакве акције и имамо како материјалну, тако и техничку подршку локалне власти општина Источни Стари Град и Пале, истиче Ковачевић.

Пољаковић Његош, секретар ЛУ “Јахорина“ Пале, каже да ово удружење броји 320 чланова и организовано је у четири секције.

– Наша Трећа секција покрива подручје општине Источни Стари Град и дио мјесне заједнице Мокро. Данашња хајка је организована на терену Вучија Лука, а само име говори да је овај терен познат по бројности вукова од давнина, каже Секретар.

У име Ловачког савеза Републике Српске присутне ловце поздравио је потпредсједник Савеза Стеван Драшковић. У свом говору најприје је свим ловцима пренио поздраве од предсједника Сава Минића.

Обраћање Стевана Драшковића учесницима лова

– Овакву манифестацију могу да направе само удружења која имају јако добру организацију и богату традицију. Пале и Источни Стари Град имају једно ловачко удружење са изузетно способним руководством које зна како треба радити. Такође, видим да су сви учесници лова презадовољни организацијом данашње манифестације и надам се да ће те понијети само најљепше утиске, закључио је Драшковић.

Драшковић је рекао и пар ријечи о активностима ЛСРС. Поменуо је да је на простору Сарајевско-романијске регије уз помоћ Савеза организовано финале Купа Републике Српске у ловном стрељаштву, унијето девет пари зечева у ловишту Јагодина, а одобрена је и помоћ ловачким удружењима из Сокоца и Хан Пијеска за изградњу ловно-техничких објеката. На крају говора, Драшковић је Славку Ковачевићу уручио пригодан поклон, дар Ловачког савеза.

Стеван Драшковић и Славко Ковачевић

Ловачко дружење је настављено до касно у ноћ уз предивне специјалитете локалних мајстора кухиње и богату томболу.

М.П.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply