ЛУ “Загорје“ Калиновик: Дружење и групни лов на предаторе

Ловиште којим газдује Ловачко удружење “Загорје“ из Калиновика познато је по разноврсности и бројности дивљачи. Калиновачки ловци посебну пажњу посвећују бројности предатора у свом ловишту. Један од видова регулисања њихове популације је и организовање заједничког лова.

Последње суботе мјесеца фебруара организован је лов на вука, лисицу, дивљу мачку и куну. На зборном мјесту, испред зграде Скупштине општине Калиновик, окупило се око 50 ловаца чланова ЛУ “Загорје“.

Присутне ловце поздравили су предсједник Удружења Слободан Ђорем и главни лововођа Радоје Мандић. На лицу мјеста одређени су ловци који ће ићи у погон и на чеке. Погон је направљен са двије стране. Упркос доброј организацији стријелци на чекама нису имали прилику да одстрјеле ниједну врсту предатора. Међутим, велика већина је могла да ужива у погледу на многобројна крда дивљих свиња која су пропуштана из обруча.

Предсједник  ЛУ “Загорје“ Слободан Ђорем, рекао је да је данас направљена једна мања хајка, тј. групни лов за чланове Удружења. На жалост, организација веће хајке са већим бројем ловаца није могућа због малих смјештајних и угоститељских капацитета.

– Иако, нисмо имали прилику да одстрјелимо предаторе, веома смо задовољни оним што смо видјели у ловишту, а то је једна велика популација дивљих свиња и срнеће дивљачи. Са друге стране, вук је веома специфичан. Можете га уловити када се најмање надате, а када сте у потпуности сигурни да ће те га одстрјелити, успјех изостане, каже Ђорем.

Главни лововођа Радоје Мандић каже да је превасходни циљ данашњег лова дружење.

– Овим ловом ми затварамо зимски дио сезоне. Имали смо изузетну сезону и испунили смо све циљеве предвиђене Годишњим планом газдовања. Данас смо ловили само предаторе и то у рејонима Жупе и Кутина. Након лова имаћемо дружење свих присутних ловаца у локалном ресторану, каже Мандић.

Радослав Аврам је водио хајкаче који су прешли седам километара изузетно тешког терена.

– Ово је дио ловишта у којем највише ловим. Познајем га изузетно добро. Углавном је то букова шума са доста потока и ливада, које пружају обиље хране и представљају уточиште за дивље свиње и срнећу дивљач. Самим тим, на овом простору може да се нађе и велики број предатора, каже Радослав.

Зоран Пухало, који је био наш домаћин и водич, каже да се општина Калиновик граничи са општинама Фоча, Трново, Гацко, Невесиње и Коњиц. Показује нам и гдје су планине Трескавица, Лелија, Височица и Зеленгора.

– Калиновик се налази на висини од 1070 метара надморске висине. Ово гдје се сада налазимо зове се Жупа Загорска. То је једна висораван окружена планинама са свих страна. Дивљач овдје има све: храну, воду и пријеко потребан мир, каже Пухало.

На крaју, сви присутни су препричавали доживљаје из лова уз ловачки гулаш и домаћа пића.

МП

Be the first to comment

Leave a Reply