Osnivanje streljačkih klubova za gađanje letećih meta preduslov za razvoj ovog sporta na teritoriji Republike Srpske

Izlazak na međunarodnu scenu imperativ je za naše talentovane strijelce koji se bave gađanjem letećih meta. Da bi postigli ovaj cilj, potrebno je zadovoljiti određene preduslove, kao što su: osnivanje streljačkih klubova u okviru Streljačkog saveza Republike Srpske, medijska i finansijska podrška, kao i učešće na međunarodnim turnirima.

Naš sagovornik je Miladin Stjepanović, iskusni strijelac, dobro poznat svim zaljubljenicima u ovaj sport u našoj Republici.  

– S obzirom da u Republici Srpskoj nemamo nijedan registrovan streljački klub za gađanje letećih meta, mi strijelci koristimo sve prilike i načine da omasovimo ovaj sport i da ga dignemo na viši nivo. Strijelci sa područja Semberije imaju namjeru da u narednom periodu registruju klub. Mi smo pokrenuli proceduru u tom pravcu. Naime, podnijeli smo zahtjev Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske za izdavanje rješenja o ispunjenosti uslova za obavljanje sportskih aktivnost i djelatnosti u skladu sa odredbama člana 77. Zakonom o sportu Republike Srpske. Nakon što dobijemo Rješenje od strane nadležnog Ministarstva, uslediće upis u registar Osnovnog suda u Bijeljini, kaže Stjepanović.

On navodi da je postupak osnivanja jednog kluba veoma složen i zahtjeva dosta rada. Od podnosioca zahtjeva traži se ispunjavanje mnogobrojnih preduslova. Ipak, to nije iznenadilo grupu entuzijasta iz Bijeljine u namjeri osnivanja prvog sportskog kluba ovog tipa u Republici Srpskoj.

– Očekujemo pozitivno rješavanje našeg zahtjeva. Nadamo se da ćemo “utabati“ put kojim će i ostali strijelci, u drugim dijelovima Republike Srpske, krenuti u osnivanje klubova za ovu olimpijsku disciplinu, ističe Miladin.

Sa domaćinom Igorom Prenkićem i njegovim naslijednikom

Nakon osnivanja klubova, u dogledno vrijeme, može se očekivati osnivanje lige Republike Srpske u gađanju letećih meta.

– Mi imamo veoma talentovane strijelce, koji mogu da se nose rame uz rame sa predstavnicima država u okruženju. Naravno, preduslov je osnivanje klubova koji bi se nalazili u okviru Streljačkog saveza Republike Srpske. Nakon toga otvaraju nam se vrata da uđemo u reprezentaciju i izađemo na međunarodnu scenu. Trenutno, imamo situaciju da samo strijelci sa teritorije  Federacije BiH predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima, dok su naši takmičari uskraćeni u tome, objašnjava Stjepanović i dodaje:

– Nama trebaju ozbiljna takmičenja, turniri sa jakim strijelcima, od kojih može dosta toga da se nauči. Prostor bivše Jugoslavije obiluje jakim i talentovanim takmičarima. Primjera je mnogo, ali navešću Đovanija Černogoreca koji je olimpijski prvak iz Londona 2004. godine. Imao sam priliku da ga upoznam na Kupu Mimoza u Herceg Novom i mogu reći da, ne samo da je plijenio svojim streljačkim kvalitetima, nego i ljudskim. Zaista, za tri dana koliko smo se družili u Herceg Novom moglo je dosta toga da se nauči od njega. Svoja znanja i iskustva je vrlo rado i nesebično prenosio drugim takmičarima. Takođe, pomenuo bih i Nikolu Perišića reprezentativca Crne gore, Jovicu Markovića prošlogodišnjeg pobjednika kupa Mimoze, Igora Prenkića iz ekipe “Vuk Mandušić iz Zete koji su nas pozvali i ugostili kao braću.

Stjepanović sa prelaznim peharoma MIMOZE: “Ljubav na prvi pogled, mimoza mora biti osvojena!“

Miladin je sa svojim kolegama iz Bijeljine učestvovao na dva kupa u toku mjeseca februara. Najprije u Bačkom Petrovcu u Srbiji, a zatim i na Kupu Mimoza u Herceg Novom.

– U Petrovcu smo gađali po izuzetno teškom vremenu. Pošto smo se po prvi put pojavili na novim strelištima, rezultat je bio u drugom planu. Na oba takmičenja smo stekli ogromna iskustva tako da se dogodine nadamo boljem plasmanu. U svakom slučaju, uspostavili smo značajne kontakte i sklopili prijateljstva. Naši domaćini i gosti iz inostranstva bili su vidno zadovoljni jer su spoznali da ima ljubitelja ovog sporta i na teritoriji Republike Srpske. Mnogi su izrazili želju da učestvuju u nekom od naših takmičenja kada dođe do registracije prvog kluba za gađanje letećih meta, ističe on.

Na kraju, kaže da se posebna pažnja mora posvetiti medijima i informisanju.

– Ako dovedemo medije na takmičenja, doći će i sponzori, a samim tim i ovaj sport, koji zahtjeva dosta materijalnih izdvajanja, biće jeftiniji. Uglavnom, čeka nas veliki posao. Sve navedeno su ideje u povoju i mi ćemo nastojati da istrajemo u tome, sa uvjerenjem zaključuje Stjepanović.

MP

 

Be the first to comment

Leave a Reply