Paštan Brdo 2018: Zborovanje lovaca Lovačkog udruženja “Varda“ iz Rudog

Lovačko udruženje “Varda“ iz Rudog ove godine slavi 70 godina od osnivanja. Ovaj značajan jubilej obilježava se nizom manifestacija. Jedna od njih je tradicionalno Zborovanje lovaca i njihovih prijatelja.

Prema riječima Dragana Pavlovića predsjednika Udruženja, okupljanje lovaca u ovom obliku se organizuje već dugi niz godina i njime se obilježava završetak ljetnje sezone lova na srneću divljač.

– Ovo je dobra prilika da se lovci svih pet sekcija okupe i razmjene iskustva iz protekle sezone. Veoma je važno istaći da Zborovanjima prisustvuju lovci sa svojim porodicama, prijateljima iz lova, kao i građani Rudog. Ovo jeste lovačka zabava, ali svi su dobrodošli, ističe Pavlović.

Domaćin Zborovanja se mijenja svake godine. Ovogodišnju manifestaciju organizovali su lovci iz sekcije Rudo. Predsjednik Sekcije Bojan Tanasković se u ime Organizacionog odbora, prije svega, zahvalio Upravnom odboru Udruženja, kao i mnogobrojnim sponzorima, na pruženoj podršci.

– Imali smo priliku da ugostimo oko dvije stotine lovaca i njihovih prijatelja u prelijepom prirodnom ambijentu. Posebno nam je drago što smo imali goste iz Ivanjice, Čačka, Užica, Višegrada, Ugljevika i drugih mjesta. Moram naglasiti, da su skoro svi lovci Sekcije dali značajan doprinos u realizaciji Zborovanja. Na kraju, nadam se da su svi prisutni ponijeli prelijepe utiske i uspomene sa Paštan Brda, kaže Tanasković.

U širem rejonu Paštan Brda rođeni su Makarije Sokolović, prvi patrijarh obnovljene Srpske pravoslavne crkve i njegov brat veliki vezir Mehmed-paša Sokolović, ktitor Ćuprije na Drini i mogobrojnih crkava i džamija. Ovogodišnja manifestacija Zborovanje lovaca “Paštan Brdo 2018“ održana je u porti i neposrednoj blizini crkve, a uz blagoslov sveštenika Vasilija Cvetkovića.

Predsjednik Skupštine LU “Varda“ Srđan Miković objasnio nam je da se na prijedlog Upravnog odbora svake godine donosi odluka o Zborovanju. Za ovu aktivnost izdvajaju se određena novčana sredstva, ali i pored toga lovci dosta toga obezbeđuju vlastitim učešćem i podrškom sponzora.

– Nastojimo da organizujemo što više nadmetanja na Zborovanjima. Ove godine smo imali ocjensku smotru lovačkih pasa, zatim pojedinačno i ekipno takmičenje u streljaštvu koje je održano u konkurenciji seniora i pionira, te takmičenja u malom fudbalu i brzom ispijanju piva, kaže Miković.

Lovci i njihovi prijatelji zborovali su dva dana, družili se, sklopili nova prijateljstva i raspravljali o sledećim aktivnostima.

Video sa Zborovanja lovaca “Paštan Brdo 2018“

MP

Be the first to comment

Leave a Reply