Pobratimi iz Srema i Bijeljine u gostima LU “Varda“ Rudo: ČETVRTA DECENIJA DRUŽENJA

U Lovačkom udruženju “Varda“ iz Rudog, sredina decembra je tradicionalno rezervisana za lov i druženje sa gostima. Pobratimi iz Lovačkog društva “Sremac“ iz Sremskog Jarkai “Semberija“ iz Bijeljine su i ove godine toplo dočekani. Ova druženja su ušla u četvrtu deceniju.

Teški vremenski uslovi i dalek put nisu pokolebali goste u namjeri da posjete stare prijatelje. Mnogi od njih su direktno sa posla krenuli put Rudog. Iako su gosti bili vidno umorni,oni su se sa domaćinima već prvo veče družili do duboko u noć prepričavajući priče iz skorašnjih odlazaka u lov. Dobra hrana i poneka čaša žestokog pića našli su se na stolu, tek da raspoloženje bude na nivou. To veče pao je dogovor o sutrašnjem lovu i rasporedu lovaca. Gosti iz Srema su konačili kod svojih domaćina – pobratima.

– Ovakav vid druženja je veoma rijedak u današnje vrijeme i praktikuju ga uglavnom lovci. Na ovaj način veze među ljudima se produbljuju. Razlog za druženje nije samo lov, već se pobratimi pomažu kao istinski prijatelji, kaže Milan Kovačević predsjednik Lovačkog društva “Sremac“ iz Jarka i potpredsjednik Lovačkog saveza Srbije.

Trg Slobode bilo je zborno mjesto na koje su domaći lovci došli sa svojim gostima. Kiša koja je padala prijetila je da pokvari lov i raspoloženje lovaca. Nakon što je popijen čaj i kafa u obližnjem hotelu, vrijeme se ipak popravilo. Prije polaska prema planini Revanje, lovce je pozdravio Dragan Pavlović predsjednik Lovačkog udruženja “Varda“. Uz riječi dobrodošlice prisutnim lovcima i prijateljima lova, saopšteni su detalji predstojeće lovne aktivnosti. Posebno je skrenuta pažnja na poštovanje mjera bezbjednosti.

– Lovićemo na terenu planine Revanje. Na njoj nismo lovili divlje svinje ove godine i ova planina je rezervisana za lov sa pobratimima iz Srema i Semberije. Lovićemo divlju svinju i predatore, posebno vuka i lisicu – istakao je Pavlović.

Lov divlje svinje prigonom je počeo prema ranije utvrđenom planu i rasporedu. Veoma težak planinski teren nije predstavljao veliku prepreku za „lovce iz ravnice“ željne druženja i odstrela uvijek atraktivne “crne“ divljači.

– Sam prigon trajao je tri sata. Išli smo iz tri različita pravca prema lovcima koji su bili raspoređeni na čekama. Vrijeme za podizanje divljači nije nam baš išlo na ruku, ipak dobro obučeni psi su dobro odradili posao. Prilika za gađanje nije bilo puno. Bez obzira na sve okolnosti, odstrijeljena su dva kapitalna primjerka divlje svinje i jedna lisica, ističe Mile Tanasković, lovočuvar u Lovačkom udruženju “Varda“.

Nakon uspješnog lova organizovano je zajedničko fotografisanje na trgu i ručak u Gradskoj galeriji. Za dobru atmosferu pobrinuo se lokalni bend, a svoje umijeće pjevanja pokazali su i veoma raspoloženi lovci. Prisutnima su se obratili predsjednici udruženja koji su se u svojim govorima osvrnuli na protekli lov i druženje.

– Evo već više od trideset godina okupljamo se i u Rudom i u Sremskom Jarku. Posebno želim da se zahvalim našim pobratimima na gostoprimstvu. Takođe nam je drago što smo se družili sa našim komšijama iz Bijeljine. Čestitam strijelcima na današnjoj lovačkoj sreći. Do skorog viđenja! U to ime živeli u zdravlju! – istakao je Milan Kovačević.

Nakon ručka lovci iz Bijeljine su obišli Andrićgrad i most Mehmed-paše Sokolovića. Prepričavanje doživljaja iz lova i planiranje sutrašnjeg dana nastavljeno je u lokalnoj pivnici.

Sutradan i pored teških vremenskih uslova lovci su izašli na teren planine Vihra. Snijeg koji je neprestano padao sakrio je tragove divljih svinja. Ipak, psi su uspjeli da ih pronađu i pokrenu divljač i u ovim teškim uslovima. Ovog puta lovačka sreća nije bila naklonjena lovcima Bijeljine i Rudog, te su ostali bez ulova. Dobro promrzli i mokri okupili su se u toploj lovačkoj kući i uz kuvano vino prepričavali doživljaje iz lova.

Posebne utiske imao je Dušan Stojanović koji je iz Njemačke došao u lov u Rudo. – Ovo je prelijepo iskustvo za mene. Trebaće mi vremena da rezimiram sve što sam doživio u ova tri dana. Teren po kojem smo se kretali je izuzetno težak. Priroda je predivna. Dugujemo veliku zahvalnost domaćinima i nadam se da ćemo se i ubuduće družiti i produbiti naša prijateljstva, zaključio je Dušan.

Prvi mrak je nagovjestio da se stari prijatelji moraju rastati i vratiti redovnim obavezama. Dogovorena su nova druženja i planiran lov na patke.

Marko Pavlović

Be the first to comment

Leave a Reply