Расправа у Народној скупштини Републике Српске о Закону и оружју и муницији

Бањалука – На сједници Народне скупштине Републике Српске посланицима је данас образложено да се у израду Приједлога закона о измјенама Закона о оружју и муницији приступило како би власницима оружја за личну безбједност, којем је истекао рок важења оружног листа, јер су пропустили претходне законске рокове, било омогућено издавање ове дозволе.
Срђан Обрадовић из Министарства унутрашњих послова Републике Српске рекао је да је циљ Закона о оружју и муницији, односно одредаба које се односе на замјену неважећег оружног листа, првенствено да се власницима омогући издавање оружног листа, а не прекршајно кажњавање.

Образлажући овај акт у Народној скупштини, он је појаснио да је и након истека законског рока за подношење захтјева за издавање оружног листа 30. јуна 2017. године, велики број власника оружја за личну безбједност, којима је истекао рок важења оружног листа, а испуњавају опште и посебне услове за набављање оружја, поднио захтјев за издавање оружног листа.

Он је истакао да је разлог за доношење овог закона и у чињеници да и даље постоји велики број грађана који нису поднијели захтјев за замјену неважећег оружног листа.

„Они су на више начина исказали интересовање и намјеру да задрже оружје, односно да добију нову могућност за замјену оружног листа без утврђивања прекршајне одговорности“, рекао је Обрадовић.

Приједлог закона о измјенама Закона о оружју и муницији разматра се по хитном псотупку.

Вишковић: Укинути љекарско увјерење за замјену оружног листа

Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да та странка предлаже амандман да се у закону о оружју и муницији брише одредба о потреби прилагања љекарског увјерења при замјени оружног листа, чиме се олакшава и појефтињује процедура грађанима који су дали то увјерење приликом ранијег вађења овог листа.
Вишковић је навео да око 7.000 грађана чека да замијени оружни лист, а да ће их до краја године бити око 15.000, с обзиром да ће бити и оних којима ће у међувремену оружни лист истећи.

Посланик СНСД-а Бојан Видић рекао је да је актуелним законом о оружју и муницији у односу на закон из 2007. године продужено важење оружног листа на десет година.

Видић је рекао да лица старија од 60 година имају трајно важеће оружне листове, као и да су смањени порези са 50 КМ на 10 или 15 КМ у зависности од тога да ли је ријеч о дозволи за држање или ношење оружја.

„Мислим да се љекарско увјерење сада вади у Заводу за заштиту здравља и то су канцеларије при регионалним центрима што ствара трошкове и сматрам да би се то могло радити у домовима здравља“, рекао је Видић током расправе о Приједлогу закона о измјенама Закона о оружју и муницији.

Он сматра да није потребна обука за лица која су служила војску или била у рату.

Посланик ПДП-а Перица Бундало подсјетио је да је рок за замјену оружног листа истекао 30. јуна прошле године, те да велики број власника оружја није испоштовао закон.

Он је навео да су за то предвиђене новчане казне од 1.200 до 1.500 КМ.

„Рок примјене закона се помјера на 31. децембар и очигледно то има везе да смо у изборној години, јер знам да је ријеч о великом броју грађана“, рекао је Бундало.

Његов страначки колега Драган Галић рекао је да Клуб ПДП-а предложе закључак према којем Народна скупштина задужује Владу Српске да у року од 60 дана предложи измјене и допуне овог закона с циљем да се финансијски и процедурално олакша обнављање оружних листова, те предвиди могућност поврата оружја депонованог код надлежних органа и обустави продаја и уништавање депонованог оружја.

Да су измјене закона услиједиле због изборне године сматра и посланик СДС-а Недељко Гламочак који је подсјетио да је овај закон већ мијењан из истог разлога, односно због продужења рока за замјену оружних листова.

Он сматра да су казне предвиђене законом ригорозне, те да Клуб СДС – СРС предлаже амандман којим се казне од 1.200 до 1.500 КМ замјењују казнама од 100 до 500 КМ.

Лукач: Оружни лист није замијенило 7.000 грађана

 Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да оружне листове у предвиђеном року није замијенило 7.000 грађана.
Лукач је подсјетио да је до 31. децембра 2016. године било 21.827 захтјева за замјену оружног листа, а да је од тада до 30. јуна 2017. године било 12.405 поднесених захтјева.

„Постоји заинтересованост грађана за замјену оружног листа и да посједују легално оружје“, рекао је Лукач у завршној ријечи о Приједлогу закона о измјенама Закона о оружју и муницији.

Он је навео да је код надлежних судова покренуто 810 поступака за утврђивање прекршајне одговорности за лица која нису поступила у складу са законом.

Лукач је подсјетио да је раније смањен порез на оружје и сматра да би овај порез требало смањити на минимум.

Он је навео да је повећан рок за важење оружног листа са пет на десет година.

Према његовим ријечима, за ловачко и спортско оружје се не тражи замјена оружног листа, али да за кратко оружје треба замјена.

Лукач је рекао да се не може укинути обука за оружје јер је ријеч о различитим врстама оружја која нису коришћена у војној обуци, али је омогућено да се пред једном комисијом полаже за све врсте оружја.

Он је позвао грађане да у предвиђеном року замијене оружне листове. /

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply