LU Soko: Udružili iskustvo i mladost

Piše: Mišo Lazarević

Borivoje Rikić ušao je u devetu deceniju, a lovi više od pola vijeka, dok je mladi Savo Marjanović lovac tri godine.

Među 300 lovaca iz LU „Soko“, koji su stigli na otvaranje lovne sezone kod lovačke kuće u Pilici, posebnu pažnju izazvali su starina na zalasku lovačke karijere i mladić koji tek ulazi u svijet lovačkih tajni.

Najstariji lovac, prirodno, imao je mnogo toga da kaže, jer je preko leđa preturio godine provedene po vrletima Majevice i šire. Iako oslabljenog sluha, njegov um i dalje je brilijantan.

– Lovim već pola vijeka, a počeo sam na nagovor ujaka i nekolicine rođaka. Jedva sam čekao da nakupim godina da bi me lovci primili kao ravnopravnog u svoje redove. Kada sam postao „pravi“ lovac, trudio sam se da uvijek imam dobre pse i oružje. Nije mi bilo teško da čak i poslije radnog vremena uzmem pušku i izađem u šumu – ispričao je Borivoje.

Prisjećajući se lova na lisice, koje su mu bile omiljena meta, starina je ispričao da je jednom prilikom zaspao čekajući lukavog predatora na području Pećine, ali mu je lija, iako je bila ranjena, vješto umakla.

I, kao što red nalaže, nije zaboravio da pošalje poruku mlađim kolegama.

– U našem kraju ima malo divljih svinja i kad siđu s planine, lovci ih odmah desetkuju. Zbog toga savjetujem svim lovcima da budu strpljivi i malo sačekaju da se crna divljač namnoži. Za lov uvijek ima vremena – mudro je poručio Rikić.

Marjanović ima 28 godina i na početku je karijere. Lovački ispit je položio 2014. godine i od tada je ravnopravan član udruženja „Soko“.

– Ljubav prema lovu naslijedio sam od oca Jove. Nabavio sam pušku sačmaricu, psa posavca i krenuo po predjelima u zvorničkoj opštini. Najviše volim da lovim zeca i fazana. U našim lovištima ima manje divljih svinja, koje su lovačka poslastica, pa nam nije teško da zbog njih posjećujemo susjedna lovišta – kaže Marjanović.

Be the first to comment

Leave a Reply