ЛУ “Игман“ Источна Илиџа: Аустријанац одстрјелио вучицу у комерцијалном лову

Припрема за комерцијални лов вука у ловачком удружењу “Игман“ из Источне Илиџе је активност која се спроводи током цијеле године, а плодови уложеног труда долазе у зимским мјесецима, првенствено у фебруару и марту. Ни ове године нису изостали одлични резултати.

Захваљујући нашем ловцу Ивану Станојевићу из Добоја, који је члан ЛУ “Мајна“ Модрича, у госте Илиџанцима дошла су два ловца из Линца. За њих је организован комерцијални лов који је крунисан одстрјелом једног вука.

Давид Кламбауер је страствени ловац коме се испунила жеља да дође до трофеја вука.

– Прије свега морам да похвалим организацију лова која је била перфектна. Захвалност дугујем предсједнику удружења Стевану Драшковићу, мом пратиоцу Владу и наравно Ивану Станојевићу који нас је спојио са овим дивним људима. Овде су сви предусретљиви и прави су професионалци. Понуђени услови за лов су више него одлични. Прије свега ту мислим на чеке које су изузетно уређене, затим на професионалан однос водича, а ништа мање важно је споменути прелијепу природу која је оставила изузетан утисак на мене, наглашава аустријски ловац.

Што се самог лова тиче, Давид каже да му се срећа осмјехнула треће ноћи.

– Прва ноћ је била изузетно дуга. Пејзаж је био предиван, а чеке веома комфорне. Негдје око поноћи видјели смо вука, али је био у трку тако да га нисам могао гађати. Другог дана смо чули завијање вукова у нашој непосредној близини. То је једно велико искуство за мене. Још увијек могу да се најежим на помисао да човјек остане сам у шуми окружен овим звјерима. То би било веома страшно. Ипак, нисмо их видјели те ноћи. Моје вријеме за лов било је ограничено на три ноћи због пословних обавеза које ме чекају у Аустрији. На срећу, треће вечери негдје око 23 сата, мој водич Владе ме је пробудио и рекао да је један вук поред чеке. Брзо сам се расанио, узео пушку, нанишанио и опалио. Вук је поскочио и побјегао у шуму. Помислио сам да сам промашио, али Владе ме је увјеравао да је погодак био одличан. Сачекали смо неко вријеме, а затим смо изашли смо напоље и нашли крвни траг који нас је одвео до вучице која је тешка око четрдесет килограма. Зрно калибра 30-06., марке РВС, испаљено из карабина Манлихер-штајер погодило је вучицу у груди, задовољно наводи срећни стријелац.

Кламбауер каже да га је фасцинирао његов водич Владе Зимоњић који је као војник осматрао три ноћи без престанка.

– Имали смо изузетне госте. Били су веома су дисциплиновани на чекама. Сада видим да су веома задовољни ловом и уловом. А, када су гости задовољни онда сам и срећан, каже нам видно уморан Владе, са којим се у потпуности слажу Драган Шеховац, главни лововођа и Младен Драшковић, стручни пратилац у лову.

Такође, Давидов пријатељ Мартин Блејхенбах, иако није имао шансу да гађа вука, био је веома задовољан.

– Прешли смо далек пут, али вриједило је доћи овде и уживати у дружењу са ловцима Источне Илиџе, лову и прелијепој природи. Свакако ћу опет доћи и надам се да ћу и ја имати срећу да одстрјелим вука, истиче Мартин.

Стеван Драшковић, предсједник ЛУ “Игман“ каже да удружење има три савремене чеке у ловишту које су у потпуности опремљене намјештајем и гријањем, као и другом неопходном опремом.

– Оно што је водиља у нашем раду јесте да никада нисмо позвали госте у комерцијални лов, а да им прије тога нисмо послали фотографије дивљачи са датумом и временом изласка пред чеку. Уз то, ми већ другу годину газдујемо ловиштем и у потпуности реализујемо услове постављене у годишњем плану газдовања дивљачи. Ово је наш први одстрјељени вук у комерцијалном лову и могли сте чути да су гости презадовољни. Иза овог успјеха стоји један велики тим људи који је урадио огроман посао на довођењу иностраних ловаца, организовању лова, превођењу, фотографисању и презентовању овог догађаја широј јавности. Све то чини наше удружење једним од најбољих у Републици Српској. С тим у вези ми можемо са поносом да гледамо на будућност и перспективе развоја ловства и ловног туризма, иако лов као привредна грана у нашој Републици није довољно искоришћена. Да би се то одвијало како треба изузетно је важно имати одличну ловочуварску службу, а ниво незаконитог лова свести на минимум, каже Драшковић.

У понуди комерцијалног лова Ловачког удружења “Игман“ осим вука, налазе се и дивља свиња, медвјед, срндаћ и тетрјеб.

МП

Be the first to comment

Leave a Reply