LU “Igman“ Istočna Ilidža: Austrijanac odstrjelio vučicu u komercijalnom lovu

Priprema za komercijalni lov vuka u lovačkom udruženju “Igman“ iz Istočne Ilidže je aktivnost koja se sprovodi tokom cijele godine, a plodovi uloženog truda dolaze u zimskim mjesecima, prvenstveno u februaru i martu. Ni ove godine nisu izostali odlični rezultati.

Zahvaljujući našem lovcu Ivanu Stanojeviću iz Doboja, koji je član LU “Majna“ Modriča, u goste Ilidžancima došla su dva lovca iz Linca. Za njih je organizovan komercijalni lov koji je krunisan odstrjelom jednog vuka.

David Klambauer je strastveni lovac kome se ispunila želja da dođe do trofeja vuka.

– Prije svega moram da pohvalim organizaciju lova koja je bila perfektna. Zahvalnost dugujem predsjedniku udruženja Stevanu Draškoviću, mom pratiocu Vladu i naravno Ivanu Stanojeviću koji nas je spojio sa ovim divnim ljudima. Ovde su svi predusretljivi i pravi su profesionalci. Ponuđeni uslovi za lov su više nego odlični. Prije svega tu mislim na čeke koje su izuzetno uređene, zatim na profesionalan odnos vodiča, a ništa manje važno je spomenuti prelijepu prirodu koja je ostavila izuzetan utisak na mene, naglašava austrijski lovac.

Što se samog lova tiče, David kaže da mu se sreća osmjehnula treće noći.

– Prva noć je bila izuzetno duga. Pejzaž je bio predivan, a čeke veoma komforne. Negdje oko ponoći vidjeli smo vuka, ali je bio u trku tako da ga nisam mogao gađati. Drugog dana smo čuli zavijanje vukova u našoj neposrednoj blizini. To je jedno veliko iskustvo za mene. Još uvijek mogu da se naježim na pomisao da čovjek ostane sam u šumi okružen ovim zvjerima. To bi bilo veoma strašno. Ipak, nismo ih vidjeli te noći. Moje vrijeme za lov bilo je ograničeno na tri noći zbog poslovnih obaveza koje me čekaju u Austriji. Na sreću, treće večeri negdje oko 23 sata, moj vodič Vlade me je probudio i rekao da je jedan vuk pored čeke. Brzo sam se rasanio, uzeo pušku, nanišanio i opalio. Vuk je poskočio i pobjegao u šumu. Pomislio sam da sam promašio, ali Vlade me je uvjeravao da je pogodak bio odličan. Sačekali smo neko vrijeme, a zatim smo izašli smo napolje i našli krvni trag koji nas je odveo do vučice koja je teška oko četrdeset kilograma. Zrno kalibra 30-06., marke RVS, ispaljeno iz karabina Manliher-štajer pogodilo je vučicu u grudi, zadovoljno navodi srećni strijelac.

Klambauer kaže da ga je fascinirao njegov vodič Vlade Zimonjić koji je kao vojnik osmatrao tri noći bez prestanka.

– Imali smo izuzetne goste. Bili su veoma su disciplinovani na čekama. Sada vidim da su veoma zadovoljni lovom i ulovom. A, kada su gosti zadovoljni onda sam i srećan, kaže nam vidno umoran Vlade, sa kojim se u potpunosti slažu Dragan Šehovac, glavni lovovođa i Mladen Drašković, stručni pratilac u lovu.

Takođe, Davidov prijatelj Martin Blejhenbah, iako nije imao šansu da gađa vuka, bio je veoma zadovoljan.

– Prešli smo dalek put, ali vrijedilo je doći ovde i uživati u druženju sa lovcima Istočne Ilidže, lovu i prelijepoj prirodi. Svakako ću opet doći i nadam se da ću i ja imati sreću da odstrjelim vuka, ističe Martin.

Stevan Drašković, predsjednik LU “Igman“ kaže da udruženje ima tri savremene čeke u lovištu koje su u potpunosti opremljene namještajem i grijanjem, kao i drugom neophodnom opremom.

– Ono što je vodilja u našem radu jeste da nikada nismo pozvali goste u komercijalni lov, a da im prije toga nismo poslali fotografije divljači sa datumom i vremenom izlaska pred čeku. Uz to, mi već drugu godinu gazdujemo lovištem i u potpunosti realizujemo uslove postavljene u godišnjem planu gazdovanja divljači. Ovo je naš prvi odstrjeljeni vuk u komercijalnom lovu i mogli ste čuti da su gosti prezadovoljni. Iza ovog uspjeha stoji jedan veliki tim ljudi koji je uradio ogroman posao na dovođenju inostranih lovaca, organizovanju lova, prevođenju, fotografisanju i prezentovanju ovog događaja široj javnosti. Sve to čini naše udruženje jednim od najboljih u Republici Srpskoj. S tim u vezi mi možemo sa ponosom da gledamo na budućnost i perspektive razvoja lovstva i lovnog turizma, iako lov kao privredna grana u našoj Republici nije dovoljno iskorišćena. Da bi se to odvijalo kako treba izuzetno je važno imati odličnu lovočuvarsku službu, a nivo nezakonitog lova svesti na minimum, kaže Drašković.

U ponudi komercijalnog lova Lovačkog udruženja “Igman“ osim vuka, nalaze se i divlja svinja, medvjed, srndać i tetrjeb.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply