Izražena duboka zabrinutost po pitanju borbe protiv afričke kuge svinja: Ugrožene domaće i divlje svinje

Dana 16. maja 2018. godine, delegat u Evropskom Parlamentu, Ivet Grigule-Piterse organizovala je, u saradnji sa FACE (Federacija lovačkih saveza Evropske Unije), konferenciju na temu „Prijetnja afričke kuge svinja u Evropi: Ključna uloga lovaca“.

Epidemija afričke kuge svinja koja je zahvatila Španiju i Portugaliju devedesetih godina prošlog vijeka, brzo je suzbijena u začetku. Međutim, najveća epidemija koja je pogodila Evropsko tlo je upravo u toku u baltičkim zemljama i u istočnom dijelu Evrope. Kuga je zahvatila Gruziju, Poljsku, Češku, Estoniju i Ukrajinu, a u poslednje vrijeme i okolne države. Epidemija je verovatno počela da se širi iz lučkog grada Potija. Tamo je posada jedanog broda, koji je doplovio iz Afrike 2007. godine, bacila pomije koje su bile kontaminirane. Tim pomijama su se vjerovatno zarazile divlje svinje koje su rovile po đubrištu. Prve infekcije dijagnostifikovane su kod divljih svinja u Litvaniji i Poljskoj 2014. godine.

Različite zainteresovane strane uzele su učešće na konferenciji i izrazile su potrebu da se pojačaju istraživanja na temu biologije divljih svinja, zatim da se odobri više finansijskih sredstava za podršku istraživanjima za borbu protiv afričke kuge svinja, kao i da se uradi mnogo više na podizanju svijesti o ovom problemu. Naglašeno je da ne postoji nijedna mjera koja odgovara svim situacijama po pitanju sprječavanja širenja ove zarazne bolesti, već se mora pribjeći prilagođavanju specifičnih mjera za različite situacije.

Širenje afričke kuge svinja po fazama

Svi su se složili da je uloga lovaca u rješavanju ovog problema možda i najznačajnija. Prema njima, lovci bi trebali dodatno intenzivirati nadzor divljih svinja u rizičnim zonama. Jedan od razloga je i taj što lovci veoma dobro poznaju ponašanje zdrave divlje svinje i mogu primjetiti jedinke koje su oboljele od zaraznih bolesti.

Uginule jedinke divljih svinja

Zaključeno je da se samo kroz saradnju i dijeljenje informacija može efikasno boriti protiv afričke kuge svinja. Podizanje svijesti o ovoj bolesti je veoma važno za sve koji mogu doprinijeti širenju ili suzbijanju ove zaraze.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja!

Bolest se širi: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama; ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom; inficiranim krpeljima; odjećom i obućom; kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom; leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima; insektima.

Preventivne mjere: ne hraniti svinje pomijama; izbjegavati pašno držanje svinja; sprečiti direktan kontakt divljih sa domaćim svinjama; osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću; obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru; postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

Kako prepoznati afričku kugu svinja: iznenadno uginuće jedne i više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena tjelesna temperatura do 42°s ; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje; kašljanje, povraćanje;

Posebno važno: oboljevaju svinje svih kategorija, uginu sve obolele životinje, virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja, nema lečenja kuge svinja, vakcina ne postoji nigdje u svijetu, u slučaju pojave kuge sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinjstvu.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply