LU “Studena Gora“ Han Pijesak: Još jedna uspješna hajka na vuka

Pijesačani su se pokazali kao izuzetni domaćini ugostivši preko 200 lovaca iz svih dijelova Republike Srpske. Snijeg i loši vremenski uslovi nisu omeli lovce u namjeri da dođu do jednog od najvrijednijih trofeja naših lovišta.

Lovci iz svih krejeva Republike Srpske na zbornom mjestu ispred lovačke kuće u centru Han Pijeska.

Nikola Lazarević, predsjednik udruženja kaže da je brojno stanje vuka u granicama podnošljivog.

– Ipak, česte su štete koje ova zvijer čini lokalnim stočarima, tako da je organizovanje ovakvih lovova neophodno. Danas smo lovili vuka i lisicu u reviru Visočnik, koji je poznat po brojnosti ove divljači. Odmah na početku lova, pogon je naišo na jedan manji čopor vukova. Odstrjeljena je jedna vučica, dok su se tri vuka uspjela izvući iz našeg obruča, navodi Lazarević.

Nikola Lazarević sa lovcima članovima LU “Studena Gora“.

Udruženje iz Han Pijeska broji 140 lovaca. U protekloj godini akcenat u radu udruženja stavljen je na izgradnju lovno-tehničkih objekata. Izgrađena je jedna lovačka koliba, dvije zatvorene i jedna otvorena čeka.

Ljubo Delić, sekretar LU “Studena Gora“ za Lovačke novine kaže da lovi od 1973. godine, ali svaki novi lov je jedno veliko iskustvo za njega.

– Posebno su mi draga ova druženja. Volimo kada nam dođu gosti iz svih krajeva države. Danas smo imali 210 lovaca i odstrjeljen je jedan vuk. Svakog februara organizujemo hajku i druženje lovaca, a ove godine odziv je premašio sva očekivanja. Ovde imamo kolege iz Rogatice, Kalinovika, Pala, Istočnog Sarajeva, Trnova, Vlasenice, Zvornika, Bratunca, Bijeljine, Ugljevika, Tuzle, Sokoca, Srebrenice,… Sigurno preko petnaest opština, zaključio je Delić.

Poslije uspješno organizovane hajke Ljubo Delić sa domaćim lovcima i gostima.

Slobodan Golijanin, sekretar LU “Trnovo“ iz Trnova bio je gost na današnjoj manifestaciji.

– Danas smo u Han Pijesku prije svega zbog druženja, a zatim i zbog lova. Ovakvi skupovi lovaca su lijepi događaji na kojima se stvaraju nova prijateljstva i sreću stari poznanici. Takođe, ovde je priroda prelijepa i treba koristiti svaku priliku za uživanje u njoj. Lovim već dvanaest godina i ovo je prvi put da sam u Han Pijesku u lovu. Na kraju, pozivam naše domaćine da dođu kod nas u goste da ojačamo naša prijateljstva, kaže Golijanin.

Planina Visočnik nalazi se zapadno od Han Pijeska. Njen najviši vrh leži na 1390 metara iznad površine mora. Ova planina obrasla je gustom četinarskom šumom i stanište je vuka, medvjeda i srneće divljači. Sam Han Pijesak nalazi se na 1.180 metara što ga čini naseljem sa najvećom nadmorskom visinom u Republici Srpskoj.

Bojan Lubura iz Vojkovića odstrjelio je vučicu tešku oko 50 kilograma.

Bojan Lubura sa ulovljenom vučicom.

– Vučica mi je izašla na nekih pedeset metara. Kretala se laganim hodom i osluškivala je galamu ljudi iz pogona. Opalio sam jedan metak i ona je odmah pala. Odstrjelio sam je iz karabina Zbrojevka model 557 Luks sa optičkim nišanom Zrak 6h42. Imam samo riječi hvale za uspješno organizovan lov, kaže Lubura.

Na kraju lova svi učesnici hajke okupili su se na zbornom mjestu i uz kuvano vino i čaj prepričavali su događaje iz današnjeg lova, te planirali skoro viđenje na nekoj od narednih lovačkih manifestacija.

M.P.

Be the first to comment

Leave a Reply